Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Prestalo mu raditi srce

Preliminarni rezultati obdukcije: Slobodan Praljak je popio cijanid

Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr)
Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr) ICTY/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija +0 Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nizozemsko državno odvjetništvo objavila je kako Praljak popio otrovni kalijev cijanid uslijed čega mu je srce prestalo kucati.

Slobodan Praljak preminuo je nakon što je u sudnici ispio otrovni kalij-cijanid, ukazuju preliminarni rezultati autopsije.

Pročitajte i ovo Prebrisan mural Slobodanu Praljku - 2 POZNATO TKO GA JE PREBRISAO FOTO/VIDEO Na Laništu ponovno prebrisan mural posvećen ratnom zločincu Praljku Slika nije dostupna Na trafostanici FOTO Na zagrebačkom Laništu ponovno osvanuo mural posvećen Praljku

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a preliminarni rezultati autopsije ukazuju na to da je Praljak uzeo kalij-cijanid uslijed čega mu je prestalo raditi srce.

Podsjetimo, general Slobodan Praljak u srijedu si je pred očima cijelog svijeta oduzeo život popivši otrov u haškoj sudnici nakon štu mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.

Haški sud pokrenuo je neovisnu istragu kao dopunu nizozemskoj istrazi o smrti Slobodana Praljka. Na zahtjev Haškog suda obdukciji su nazočila i dvojica hrvatskih promatrača.

Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Cijankalij ili kalijev cijanid je sol cijanovodične kiseline, izuzetno otrovan, miriše po bademu, lako topiv u vodi. Zbog visoke toksičnosti i izuzetne reaktivnosti sa želučanom kiselinom – izaziva brzu smrt. Često je korišten kao bojni otrov, sredstvo za ubojstva, ali i za samoubojstva.

Uzrokuje vrtoglavicu, spor rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava, gubitak svijesti. Zatim nastupa srčani ili respiratorni arest — smrt. Do smrtonosnog ishoda može doći u samo jednoj minuti od trovanja visokom koncentracijom otrova.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene