Nizozemsko državno odvjetništvo objavila je kako Praljak popio otrovni kalijev cijanid uslijed čega mu je srce prestalo kucati.

Galerija +0 Slobodan Praljak popio otrov u sudnici (Foto: ICTY/Dnevnik.hr)

Slobodan Praljak preminuo je nakon što je u sudnici ispio otrovni kalij-cijanid, ukazuju preliminarni rezultati autopsije.

Vezani članci Prebrisan mural Slobodanu Praljku - 2 FOTO/VIDEO Na Laništu ponovno prebrisan mural posvećen ratnom zločincu Praljku Na Laništu ponovno oslikan mural posvećen Praljku - 4 FOTO Na zagrebačkom Laništu ponovno osvanuo mural posvećen Praljku

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka, a preliminarni rezultati autopsije ukazuju na to da je Praljak uzeo kalij-cijanid uslijed čega mu je prestalo raditi srce.

Podsjetimo, general Slobodan Praljak u srijedu si je pred očima cijelog svijeta oduzeo život popivši otrov u haškoj sudnici nakon štu mu je potvrđena zatvorska kazna od 20 godina za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993-94.

Haški sud pokrenuo je neovisnu istragu kao dopunu nizozemskoj istrazi o smrti Slobodana Praljka. Na zahtjev Haškog suda obdukciji su nazočila i dvojica hrvatskih promatrača.

Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Cijankalij ili kalijev cijanid je sol cijanovodične kiseline, izuzetno otrovan, miriše po bademu, lako topiv u vodi. Zbog visoke toksičnosti i izuzetne reaktivnosti sa želučanom kiselinom – izaziva brzu smrt. Često je korišten kao bojni otrov, sredstvo za ubojstva, ali i za samoubojstva.

Uzrokuje vrtoglavicu, spor rad srca, niski krvni tlak, srčane napade, paralizu dišnog sustava, gubitak svijesti. Zatim nastupa srčani ili respiratorni arest — smrt. Do smrtonosnog ishoda može doći u samo jednoj minuti od trovanja visokom koncentracijom otrova.

 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju