Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski pustolov Ross Edgley postao je prvi čovjek na svijetu koji je isplivao 2865 kilometara oko Velike Britanije, trijumfalno u nedjelju stupivši na obalu grada Margareta nakon pet mjeseci.


Tridesettrogodišnjak iz Granthama u Lincolnshireu pothvat je započeo 1. lipnja u Kentu. Odlučio je plivati u smjeru kazaljke na satu.

Vezani članci Pogled s više od dva promila alkohola u krvi Neslavni rekorder šokirao Bjelovar: Mladić (21) "napuhao" 4,9 promila i još je bio svega svjestan Petar Pavlić, kupač (Foto: Dnevnik.hr) Bio je s kupačima u Rijeci, ali nije se usudio skočiti: ''More je ključali kotao u kojem ne možete normalno disati''

Tijekom avanture niti jednom nije kročio na kopno, a povremeno se odmarao na brodiću koji ga je pratio.

Edgley, koji je ponekad dnevno plivao i po 12 sati, a šest se odmarao u čamcu, na putu se borio sa snažnim strujama, ubodima stotina meduza te bolnim jezikom koji je 'nagrizla' slana morska voda.

Tijekom svojeg putovanja potrošio je oko 500.000 kalorija i pojeo oko 500 banana koje su mu omogućile da konstantno dobiva energiju potrebnu za enormne fizičke napore.

Polovinom kolovoza oborio je svjetski rekord u najduljem plivanju na otvorenom moru što ga je dotad držao Francuz Benoit Lecomte, a iznosio je 73 dana. Lecomte, koji živi u SAD-u, 1993. godine preplivao je Atlantski ocean, prešavši 6400 kilometara od Massachusettsa do Francuske. (Hina) 

Unatoč zdravstvenim problemima i mukotrpnim naporima u trajanju nekoliko mjeseci, Ross nije odustao.