Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od vodećih islamskih klerika u Australiji šeik Tadž Aldin al Hilali, koji ne može propovijedati jer je pod suspenzijom zbog izjave u kojoj je žene koje ne nose marame usporedio s "nepokrivenim mesom", odbio je pozive da podnese ostavku izjavivši da neće otići sve dok Bijela kuća ne bude očišćena.


Muftija najveće australske džamije u Sydneyu izazvao je ogorčenje tamošnje javnosti i političkih čelnika i podijelio je 280.000 muslimana tom svojom izjavom izrečenom na propovijedi.

Vezani članci Dalija Orešković i Marijana Puljak Burne reakcije nakon presice Stožera: Zastupnice Orešković i Puljak traže ostavku Markotić i Capaka, Ahmetović na Twitteru - "Ova otužna žena mora otići" Mirjana Hruškar i Damir Boras Borasova prorektorica podnijela neopozivu ostavku: "Ne mogu podržati vaše odluke i postupke..."

Hilali je bio na molitvama u džamiji Lakemba u petak, ali nije držao propovijed. Na izlasku iz džamije izjavio je da neće dati ostavku.

Na izravno pitanje novinara kad se namjerava povući izjavio je : "Nakon što se prvo počisti Bijela kuća".

Australska libanonska muslimanska udruga suspendirala je Hilalija na tri mjeseca, ali su drugi muslimanski čelnici i političari zatražili njegovu ostavku.

Australski premijer John Howard izjavio je u petak da protiv Hilalija, koji je jednom nazvao Howarda, američkog predsjednika Georgea W. Busha i britanskog premijera Tonya Blaira osovinom zla, treba poduzeti oštrije mjere.

"Ne želimo izolaciju islamske zajednice. Ne želimo da islamska zajednica bude predmet kritike i izrugivanja", kazao je premijer za australski radio.

Hilali se ispričao za svoje izjave za koje kaže da su izvađene iz konteksta te da strogo osuđuje svako seksualno nasilje. Ranije je njegov glasnogovornik izjavio kako je šeikova propovijed bila usmjerena na bračnu nevjeru i muškarce i žene koje se upuštaju u izvanbračne veze, a ne na seksualno nasilje.

Prema Hilalijevim izjavama žene koje ne nose hidžab same su krive za seksualne napade muškaraca koje izazivaju svojim oblačenjem.

"Ako iznesete nepokriveno meso van kuće i mačke ga pojedu... čija je to pogreška, mačaka ili nepokrivenog mesa", pitao je svećenik prošli mjesec tijekom propovijedi. Problem je u nepokrivenom mesu odgovorio je Halili. "Da se žena nalazi u svojoj sobi, svom domu, iza svog hidžaba, ne bi bilo problema", zaključio je. 

Nakon ovih upozorenja prozvao je žene koje zavodljivo hodaju i koriste šminku izazivajući napad. "Potom dobivate suca bez milosti... i on vas osudi na 65 godina zatvora", završio je svećenik.

Ova je tema u Australiji osobito osjetljiva jer je Sydney prošle
godine bio poprište niza seksualnih napada australskih Libanonaca koji su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.