Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je da je Edward Snowden, bivši suradnik obavještajnih službi SAD-a, osigurao da se informacije koje je uzeo o američkom programu nadzora globalnih komunikacija nastave objavljivati bez obzira na to što će se njemu dogoditi.


Julian Assange je kritizirao Sjedinjene Države zbog poništenja Snowdenove putovnice i rekao da neće prestati objavljivati povjerljive infrmacije koje je uzeo 30-godišnji Edward Snowden.

'U ovom trenutku nema obustave procesa objavljivanja', rekao je Assange u razgovoru za emisiju 'This Week' američke televizijske mreže ABC. 'Velika je pozornost posvećena da se osigura da niti jedna država ne može izvršiti pritisak na Snowdena da zaustavi objave'.

>> Europska unija od SAD-a traži pojašnjenja medijskih izvješća o špijunaži

Vezani članci Slika nije dostupna Doznajte kako možete postati 'opasni' za tajne službe Slika nije dostupna Snowden preko posrednika traži azil u Islandu!

Assange nije izravno odgovorio je li WikiLeaks u posjedu dokumenata. Prošloga je tjedna Glenn Greenwald, novinar Guardiana koji je prvi objavio povjerljive informacije koje je dao Snowden, rekao da je Snowden napravio šifrirane kopije svojih dokumenata i distribuirao ih za slučaj da se njemu nešto dogodi.

Edward Snowden je bivši suradnik američkih obavještajnih agencija kojega Washington traži zbog optužbi za špijunažu, a po svemu sudeći još uvijek se skriva u zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi.

Snowden je pobjegao u Hong Kong nakon što je objavio pojedinosti o tajnom američkom programu praćenja elektroničkih komunikacija, a potom je odletio u Moskvu izbjegavajući američki nalog za uhićenje i zatražio azil u Ekvadoru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook