Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pisanja Der Spiegela

Europska unija od SAD-a traži pojašnjenja medijskih izvješća o špijunaži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je njemački Der Spiegel objavio da američke tajne službe špijuniraju diplomatska predstavništva Europske unije, službeni Bruxelles je od Washingtona zatražio pojašnjenja.

Europska unija zatražila je od Sjedinjenih Država objašnjenje informacija koje je objavio njemački tjednik Der Spiegel o tome da američke obavještajne službe špijuniraju predstavništva EU.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

"Odmah smo kontaktirali vlasti u Washingtonu i američke predstavnike u Bruxellesu oko izvješća u Der Spiegelu o tome da su američke tajne službe prisluškivale predstavništva EU u Washingtonu, Bruxellesu i u sjedištu UN-a u New Yorku", rekla je glasnogovornica Europske komisije. "Oni su rekli da provjeravaju točnost objavljenih informacija i da će nam se javiti nakon provjere", dodala je.

>> Snowdenovo prebacivanje u Ekvador ovisi o Rusiji

Der Spiegel temelji svoje optužbe na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA Edwarda Snowdena. U jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao "strogo povjerljiv", NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu.

Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila eletronička pošta i unutrašnji dokumenti. Predstavništvo EU u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

NSA je čak proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene