Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Julian Assange novinarima preporučuje da, zbog opasnosti od špijuniranja, umjesto e-maila, koriste tradicionalne poštanske usluge.


Osnivač Wikileaksa, Julian Assange je u interviewu za belgijski list Le soir novinarima preporučio da umjesto e-mailova češće koriste tradicionalne poštanske usluge kako bi izbjegli potencijalno špijuniranje tajnih službi.

Vezani članci Online prijevara lažnog vojnika - 1 Žrtva prevare stala pred kamere Provjerenog: "Sve skupa sam mu uplatila 12 tisuća eura. Ovo sad neće biti uzalud" Slika nije dostupna 'Najveći su nam izazov kineska i ruska industrijska špijunaža'

"Moja preporuka svima koji nemaju desetgodišnje iskustvo kriptografskih vještina - vratite se starim metodama i koristite tradicionalne poštanske usluge", savjetovao je Assange novinarima u Le Soiru.

Ovaj Australac tvrdi da 'tajne službe novinare tretiraju poput špijuna'. Protiv novinara koriste jednake metode kao i protiv špijuna, zbog čega bi oni trebali naučiti kontrašpijunske metode da bi zaštitili svoje izvore".

OPTUŽEN ZA IZDAJU Njemački špijun godinama odavao tajne Amerikancima, a 2014. i Rusima

Assange, koji će u ponedjeljak putem video konferencije u Theatre national u Bruxellesu sudjelovati u raspravi na temu "Politička transparentnost i zaštita privatnog života", novinarima savjetuje i "da se s izvorima informacija sastaju na konferencijama ili na mjestima s kojih oni koji špijuniraju izvan konferencijske zgrade ne mogu vidjeti da s njima ondje razgovarate".

"Obećali smo da ćemo u ponedjeljak otkriti niz dokumenata. Na njih čekaju brojni aktivisti, odvjetnici i borci za ljudska prava, ali i osobe koje su bile podvrgnute mučenjima", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook