Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko sati prije primirja

Asad želi nadzor nad cijelom Sirijom prije primirja koje oporba još nije prihvatila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je u ponedjeljak da želi vratiti sva područja koja izmiču kontroli režima, nekoliko sati prije stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre koji sirijska oporba još nije prihvatila, a kurdska milicija YPG najavila je prekid ofenzive.

"Sirijska država odlučna je povratiti od terorista sva područja i uspostaviti sigurnost", izjavio je sirijski predsjednik Bašar al-Asad službenim medijima prilikom nenajavljenog posjeta nekadašnjem pobunjeničkom uporištu Daraja blizu Damaska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Bašar al-Asad (Foto: AFP) Upozorenje Asadova poruka Kurdima: "SAD vas neće zaštititi, stavit će vas u džep i trampiti"

Primirje, koje su iscrpljujućim pregovorima sklopili Washington i Moskva, trebalo bi prekinuti u ponedjeljak navečer sukobe u dijelu Sirije, no nekoliko sati prije njegova stupanja na snagu, oporba još nije dala svoj pristanak.

Oporba dvoji u spremnost predsjednika Asada da poštuje uvjete sporazuma te je u ponedjeljak tražila jamstva prije davanja podrške sporazumu.

"Nadamo se da će biti jamstava, a posebno ih želimo od SAD-a", kazao je Salem al-Moslet, glasnogovornik Visokog povjerenstva za pregovore sirijske oporbe.

Asad je pokopao nadu u brzi prekid sukoba izjavivši u ponedjeljak kako želi "povratiti" čitav teritorij koji izmiče kontroli režima.

"Oružane snage nastavit će svoj posao bez oklijevanja i nezavisno od vanjskih i unutarnjih čimbenika", kazao je Asad.

Prekid neprijateljstava, uključujući zračne udare, treba stupiti na snagu u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

"Ima onih koji imaju iluzija i nisu ih se riješili već pet godina", kazao je sirijski predsjednik ciljajući oporbu, po riječima koje je preuzela službena agencija Sana.

Nakon neuspjelih pokušaja dogovora prekida vatre pod okriljem UN-a mnogo je dvojbi da će se zaustaviti rat koji je usmrtio gotovo 290.000 ljudi, a raselio 11 milijuna Sirijaca u najvećoj izbjegličkoj krizi.

"Neki su računali na obećanja iz inozemstva", kazao je Asad misleći na Sjedinjene Države, Francusku, Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju i Tursku. Ta se obećanja "neće konkretizirati", ustvrdio je on.

Kurdska milicija YPG, koja nadzire dijelove sjeverne Sirije, u priopćenju je izrazila nadu da će sporazum omogućiti da se fokus prebaci na borbu protiv džihadističke Islamske države i da se pripreme potrebni uvjeti za političku tranziciju.

Savez Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koji uključuje YPG, također je najavio da će poštovati sporazum, prenosi agencije Reuters.

SDF i YPG igrali su ključnu ulogu u međunarodnoj kampanji predvođenoj SAD-om protiv Islamske države.

Nacionalističke pobunjeničke skupine, uključujući one koje imaju potoru vanjskih neprijatelja predsjednika Asada, pisale su u nedjelju Washingtonu kako bi izrazile zabrinutost predloženim sporazumom. U pismu u koje je Reuters imao uvid navode da "će pozitivno surađivati, ali ocjenjuju da uvjeti favoriziraju Asada.

Također su ocijenile da bi skupina Jabhet Fateh al-Sham trebala biti uključena jer nije nikada izvodila napade izvan Sirije unatoč svojim prethodnim vezama s Al Kaidom.

Jabhet Fatah al-Sham je objavila da je sporazum o prekidu vatre smišljen da oslabi "učinkovite" snage koje se bore protiv Asada i da "pokopaju revoluciju".

Građanski rat u Siriji počeo je kao pobuna protiv režima predsjednika al-Asada no on je ojačao zahvaljujući podršci ruskih zračnih snaga i iranske milicije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene