Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Argentina bira novog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentinci u nedjelju biraju novog predsjednika između kandidata lijevog centra Daniela Sciolija ili konzervativca Mauricia Macrija, nakon 12 godina vlasti Nestora i Cristine Kirchner.

Daniel Scioli (58), kojega podržava dosadašnja predsjednica Cristina Kirchner i njezina lijeva koalicija Fronta za pobjedu, veliki je favorit.

On prednjači za oko 10 postotnih bodova, prema najnovijim ispitivanjima, ispred najopasnijeg suparnika Mauricia Macrija (56), gradonačelnika Buenos Airesa od 2007.

Budući predsjednik, koji će na dužnost stupiti 10. prosinca, može odnijeti pobjedu već u prvom krugu ako skupi 45 posto glasova ili pak samo 40 posto u slučaju da razmak u odnosu na drugoplasiranog dosegne 10 postotnih bodova. Ako se po zvršetku prvog kruga ne bude znao pobjednik, održat će se drugi krug 22. studenoga što će biti prvi put u izbornoj povijesti te južnoameričke države.

Birališta se otvaraju u 8 sati po lokalnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom) a zatvaraju u 18 sati (22 sata po srednjoeuropskom).

Putin i Kirchner dogovorili novo rusko-argentinsko partnerstvo

"Ne predlažem nikakvu revoluciju. Održat ću ono što treba održati, promijeniti ono što treba promijeniti, i ispraviti na svoj način ono što treba ispraviti", rekao je Scioli, guverner provincije Buenos Airesa koja zbog svoje veličine ima 40 posto ukupnog argentinskog biračkog tijela, sa 16 od 41 milijuna Argentinaca.

Na posljednjem skupu obećao je da će ako bude izabran za predsjednika donijeti odluke da svi oni koji zarađuju manje od 3.000 eura neto budu izuzeti od poreza na dohodak, što je potez koji bi uvelike pogodovao srednjoj klasi.

Macri (56) se odriče u potpunosti politike Kircherovih, aktualne predsjednice i njezinog supruga koji je prije nje obnašao predsjedničku dužnost u Argentini od 2003-2007., a umro je 2010.

Macri kritizira način na koji su Kirchnerovi vodili ekonomsku politiku, posebno protekcionizam i kulturu subvencija i pomoći. Bivši predsjednik nogometnog kluba Boca Juniors, ima potporu poslovnih krugova.

Maradona pak podupire Sciolija. "On će se o nama brinuti i braniti interese svih Argentinaca. Treba mu dati povjerenje, uvijek se zalagao za bolji svakodnevni život ljudi", napisao je Maradona na svom Facebook profilu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene