Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kneževina Andora, koja je dugo bila izvan dosega europskih i međunarodnih poreznih vlasti, objavila je da će 2012. provesti poreznu reformu i početi oporezivati ljude, tvrtke i proizvode.


Sićušna država između Španjolske i Francuske jedna je od zemalja koja s Europskom unijom nema potpisan čitav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose porezne politike.
Otkako je izbila globalna financijska kriza Andora se našla pod pritiskom da provede poreznu reformu i posebno da ukine politiku bankovnih tajni kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima, što je i učinjeno 2010. godine.

Tijekom posjeta Francuskoj i nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, andorski premijer Marti Petit najavio da će sljedeće godine parlamentu podnijeti zakon kojim će se u kneževinu uvesti porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, korporativni porez i drugi porezi.

Ured francuskog predsjednika objavio je da će novi zakoni omogućiti 'potpunu otvorenost' u pogledu stranih ulaganja u Andori, dodajući kako pozdravlja andorsko prihvaćanje europskih sporazuma o poreznoj politici.

Od 17. stoljeća Andora ima dva ravnopravna titularna šefa države, odnosno dvojicu suknezova - francuskog državnog poglavara i biskupa Urgella u Španjolskoj. (HIna)

 

Vezani članci Prijava poreza na dohodak Dobre vijesti iz Porezne, objavljeno kada počinju prve isplate povrata poreza Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi