Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Beograda

Analiza slučaja Šešelj uoči izricanja drugostupanjske presude: "Od Haaga možemo očekivati svašta"

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Urednica rubrike vanjske politika Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je slučaj Šešelj uoči današnjeg izricanja mu drugostupanjske presude u Haagu. Šešelj je već obznanio da ga izricanje te presude ne zanima i da je neće pratiti.

"Šešelj se, kao što je poznato, nije žalio na oslobađajuću prvostupanjsku presudu, on neće biti u Haagu i poručio je da ne namjerava pratiti izricanje drugostupanjske presude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda Šešelju Bivši ministar o Šešelju: 'Ovo je pokušaj da se krivnja prebaci na razbijače Jugoslavije' Slika nije dostupna TNT za aktualnu vlast ŠEŠELJ JE U WIN-WIN SITUACIJI Ako dobije malu kaznu - bit će heroj, ako dobije visoku kaznu - bit će heroj

Šešelja će zastupati odvjetnica po službenoj dužnosti, koja je ovlaštena samo za kontrolu proceduralnog postupka, dakle proceduralnih prava optuženog.

Međutim, tužiteljstvo je tražilo 28 godina zatvora za Šešelja ili ukidanje presude i vraćanje svega na ponovno postupanje. Prvostupanjskom presudom, tužiteljstvo ističe, nije zadovoljena pravda, jer je sud u prvostupanjskoj presudi u potpunosti izbjegao obrazložiti dokaze po kojima oslobađa Šešelja.

Tužiteljstvo smatra da je sud počinio ne samo tešku pogrešku u primjeni prava već i u činjeničnom opisu, tako da mislim da možemo očekivati svašta.

Ne bih se usuđivala išta predviđati, s obzirom na to da cijeli slučaj Šešelj ima jedan vrlo čudan kontekst, počevši od njegova puštanja na privremenu slobodu, kao zbog teškog zdravstvenog stanja, s vrlo nejasnim dispozitivom i svojevoljnom odlukom suda o puštanju Šešelja na slobodu.

Šešelj je, kao što vidimo, živ i zdrav i zastupnik je u Skupštini Srbije", analizirala je slučaj Ivana Petrović.

"Vojislav Šešelj, dakle, slobodna je osoba nakon izricanja ove presude"

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Haagu danas izriče pravomoćnu presudu Vojislavu Šešelju.

Čelnik srpskih radikala 2016. prvostupanjskom presudom oslobođen je krivnje u svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

2014. godine pušten je na privremenu slobodu, a srbijanski državni vrh potpuno ga ignorira koliko god može.

"Vojislav Šešelj, dakle, slobodna je osoba nakon izricanja ove presude", bile su riječi haškog suca Antoanettija koje su prije malo više od dvije godine iznenadile hrvatsku javnost i političare koji su tada obećavali da će nešto poduzeti.

Raspravno vijeće Haškog suda u presudi je zaključilo da nije dokazano postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Miloševićem i da je plan stvaranja Velike Srbije bio tek politički projekt. Šešeljeve ratnohuškačke govore nazvali su podizanjem morala vojnicima. A četnički vojvoda Šešelj u Haag se više nije vratio.

Šešelj je 2014. pušten na slobodu kako bi se liječio od raka. Međutim, kada se pohvalio da je uspio u tome, nitko ga nije ni pokušao vratiti u pritvor. Šešelj je uvjeren da će sud danas potvrditi prvostupanjsku presudu prema kojoj on nije ratni zločinac.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene