Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki su vojnici jučer greškom ubili 7 afganistanskih policajaca, a još su četvoricu ranili u istočnom Afganistanu, izvijestili su dužnosnici američke vojske.


Združene afganistanske i američke vojne snage helikopterom su u ponedjeljak prebačene u pokrajinu Khoyani u istočnom Nangarharu gdje su trebale izvesti akciju protiv terorističkih skupina u regiji, rekao je za dpa glasnogovornik pokrajinskog guvernera Noor Agha Zuwak.

Vezani članci Joe Biden Biden nudi velika obećanja: Stiže doba 'nemilosrdne diplomacije' nakon vojnih pogrešaka Mimohod talibana u Kandaharu Talibani traže veću pomoć međunarodne zajednice: "Mi nismo teroristi, donijeli smo mir"

"Kad se spustila noć, u policijskoj postaji u regiji upaljena su
svjetla, što je zbunilo afganistansko-američke vojne snage. Misleći da je riječ o neprijatelju otvorili su vatru na njih iz zraka i sa zemlje, ubivši pritom sedam policajaca i ranivši ih četiri", rekao je glasnogovornik.

Zuwak je objasnio kako je do pogreške došlo zbog spleta nesretnih okolnosti - mraka i loše koordinacije među pripadnicima vojnih snaga što su ih predvodili američki zapovjednici. NATO-ove međunarodne sigurnosne snage (ISAF) nisu objavile informaciju o nacionalnosti vojnika umiješanih u incident, niti su objavile pojedinosti o točnoj lokaciji na kojoj se incident dogodio.