Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki vojni zapovjednici otkrili su svoja predviđanja za slučaj velikog konflikta i tvrde da je rat između država u nekom trenutku u budućnosti gotovo sigurna.


Umjetna inteligencija i pametno oružje bit će u prvom planu, a neprijatelji će biti suvremene države koje se ponašaju agresivno, piše Daily Mail.

Vezani članci Čestitka hrvatskih vojnika VIDEO Čestitka hrvatskih vojnika u međunarodnim misijama: "Božić je blagdan radosti jer nam ususret dolazi Bog" Sabor nije usvojio odluku o obuci ukrajinskih vojnika Plenković nije uspio: HDZ nije skupio dovoljno ruku za Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

"Konvencionalni sukobi u bližoj budućnosti bit će ekstremno smrtonosni i brzi, a mi ih nećemo moći zaustaviti", rekao je general William Hix na godišnjem panelu o budućnosti vojske u Washingtonu.

''Brzina događaja nadmašit će naše ljudske sposobnosti. Brzina pri kojoj strojevi mogu donositi odluke u budućnosti zahtijevat će nov odnos između čovjeka i strojeva'', dodao je.

Kina i Rusija prikupljaju glomazne konvencionalne vojske koje se sve više baziraju na tehnologiji i tako primoravaju Pentagon da razmišlja i priprema se za "nasilje kakvo vojska SAD nije vidjela još od Koreje'', tvrdi Hix. General Joseph Anderson kaže da se SAD suočava s prijetnjom suvremenih nacionalnih država koje se ponašaju agresivno u militarnom natjecanju.

''Na koga vas to podsjeća? Na Rusiju?'' - upitao je.

''Rat između država u jednom trenutku u budućnosti gotovo je zagarantiran'', smatra general Mark A. Milley. Budući protivnici mogli bi okončati dominaciju SAD-a u zraku, a nova oružja mogla bi spriječiti mornaricu da se uključi u borbu, upozorio je Milley te istaknuo da bi vojska trebala biti spremna i za cyber ratovanje. Osim toga, valja se pripremiti i za djelovanje bez komunikacije koje idu preko satelita i precizne navigacije koju sada uzimaju zdravo za gotovo te i za borbe u složenom urbanom okruženju.

Milley navodu dugu listu fundamentalnih promjena s kojim se suočavaju država i vojska, uključujući i obnovljene prijetnje Rusije, sve veću ekonomsku i vojnu moć Kine, sve veći broj nestabilnih država i klimatske promjene koje bi mogle dovesti do dodatnih nestabilnosti.

''Ako je cilj spriječiti rat, naša vojska i narod moraju biti spremni'', jasan je Milley. Valjat će dizajnirati i oružja budućnosti.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju