Djelatnica vraća govornicu Nancy Pelosi u dvoranu
Djelatnica vraća govornicu Nancy Pelosi u dvoranu Foto: Afp

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje poslani su u Washington D. C. kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. siječnja.


Svih 50 američkih saveznih država i Kolumbijski distrikt u kojem se nalazi glavni grad Washington D.C. u stanju je pripravnosti zbog mogućih nasilnih prosvjeda ovaj vikend, pred inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena u srijedu, piše u subotu BBC.

Vezani članci Bijela kuća U SAD-u gotovo pola milijuna ljudi preminulo od korone: "Nismo vidjeli ništa slično u posljednjih više od sto godina" Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje"

Pripadnici Nacionalne garde iz cijele zemlje poslani su u Washington D. C. kako bi spriječili da se ponove neredi kakvi su se dogodili 6. siječnja.

FBI je upozorio da postoji mogućnost oružanih napada pristaša predsjednika Donalda Trumpa u glavnim gradovima svih 50 država.

Zbog toga je u Washingtonu zatvoren park u kojem se nalazi spomenik Georgeu Washingtonu, poznati obelisk. Duž ulica postavljene su barikade i postrožene mjere sigurnosti.

Bidenovi suradnici savjetovali su Amerikancima da zbog pandemije ne putuju u glavni grad, a lokalni dužnosnici poručili su da se inauguraciju prati putem televizije.

Prosvjedi se očekuju posebice u nedjelju, kako je najavljeno na internetskim mrežama koje podržavaju Trumpa, te na sam dan inauguracije u Washingtonu.

Neke skupine poručile su svojim pristašama da ne idu, navodeći kao razlog stroge mjere osiguranja i tvrdeći da su planirani događaji policijske zamke.

To se događa u tjednu u kojem je Donald Trump drugi put opozvan u Zastupničkom domu. Sada ga čeka suđenje u Senatu zbog „poticanja na pobunu” jer su njegove pristaše napale Kongres 6. siječnja.

Savezne države širom zemlje poduzimaju mjere opreza i ne izdaju dozvole za prosvjede.

Guverneri Marylanda, New Mexica i Utaha proglasili su izvanredno stanje.

Kalifornija, Pennsylvanija, Michigan, Virginia, Washington i Wisconsin aktivirali su svoje Nacionalne garde, a Teksas će onemogućiti pristup svojem parlamentu dok ne prođe inauguracija.