Aleksandar Vulin (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vulin (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin potvrdio je u ponedjeljak u Banjoj Luci kako će vlada njegove zemlje uložiti najmanje sedam milijuna eura u obnovu i jačanje vojne industrije u Republici Srpskoj.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istodobno je najavio kako će poduzeti korake čiji je cilj obnoviti vojne tvornice s ciljem uspostave balansa s kapacitetima koje na tom području ima drugi bosanskohercegovački entitet, Federacija BiH.

Vezani članci Aleksandar Vulin (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Vulin podržao Dodika: "Nikakva vojska neće stati između Republike Srpske i Srbije" Policija RS-a, ilustracija (Foto: AFP) Usvojen novi zakon: Republika Srpska formirat će rezervni sastav policije

"Ministarstvo obrane Srbije osiguralo je 850 milijuna dinara (7,2 milijuna eura) za različite potrebe poduzeća obrambene industrije RS-a", kazao je Aleksandar Vulin novinarima nakon sastanka s Dodikom.

Pojasnio je kako se u ovoj fazi suradnja vojnih industrija odnosi na remont strojeva za tenkove i zrakoplove, a sve je urađeno na temelju naloga koji je dao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vulin je dodao kako će svi gospodarski, politički i diplomatski kapaciteti Srbije trajno biti na raspolaganju RS i bosanskim Srbima.

Dodik je sve to prokomentirao konstatacijom kako u RS žele obnoviti vojnu industriju "devastiranu intervencijom međunarodnog faktora".

Ocijenio je kako je time uspostavljena neravnoteža u BiH, s obzirom na to da je u Federaciji u pogonu šest tvornica oružja i streljiva, koje mnogo proizvode i dobro posluju, a takvo stanje, drži Dodik, mora se promijeniti. (Hina)