Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da su iz inozemstva dobili narudžbe za nekoliko stotina vojnih vozila, a da ne mogu proizvesti niti deset.


Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prezentaciji oklopnog srpskog vojnog vozila ''Miloš'' u Velikoj Plani i otkrio da su iz inozemstva dobili narudžbe za 700 do 800 vojnih vozila, ali ne mogu ih proizvesti niti deset.

Vezani članci Bakšić Mitić dobila odlikovanje u Srbiji Za osobno junaštvo: Dogradonačelnica Gline dobila je odlikovanje Aleksandra Vučića Cjepivo, ilustracija Kako će teći cijepljenje protiv korone u zemljama EU-a: Doznajte koliko je cjepiva naručeno, kad treba biti isporučeno i koliko je sve koštalo

''Miloš“ je, kako je naveo Vučić, ''moćno 4 puta 4 oklopno vozilo'' kojim će biti opremljen srpska policija. U vojsku Srbije ide 12 ''Lazara“ o kojima je recenziju napisao i američki vojni portal IHS Jane's 360 i za koju također postoje interes za kupnju iz inozemstva, piše Sputnik.

''Namjenska industrija je važna za srpsku ekonomiju i jedan je od ključnih faktora brzog napretka naše ukupne privrede“, rekao je srpski premijer.

Suvremeno višenamjensko oklopno borbeno vozilo ''Miloš“ namijenjeno je obavljanju širokog spektra misija iz domena djelokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao zapovjedno vozilo, za prijevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protugerilsku i protuterorističku borbu, protuoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom tijelu, suvremenim sklopovima pogona i prijenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stupanj pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uvjetima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

Koncept vozila je takav da može biti opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizirane opreme.