Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDEX 2017

Miloš, Lazar, Šumadija i Stršljen: Riječ je o najubojitijim oružjima Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je svijetu predstavila svoja najnovija dostignuća u naoružanju, na sajmu IDEX 2017. u Abu Dabiju.

Vojna industrija Srbije predstavila je svoj arsenal naoružanja na sajmu naoružanja IDEX 2017. u Abu Dabiju. Tamo su se podičili balističkom raketom, bespilotnom letjelicom i oklopnim vozilima vlastite proizvodnje.

Balistička raketa kratkog dometa

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Aleksandar Vučić stiže i iz Rusije Vučić: "Srbija se ubrzano naoružava. Naručili smo 80 Lazara, 112 Miloša... Zaostajemo za susjedima"

Srbija je, između ostalog, predstavila i taktičku balističku raketu "Šumadija", dometa do 300 kilometara te se time svrstala u društvo 10 zemalja svijeta koje imaju takvu vrstu naoružanja, a te zemlje su SAD, Rusija, Kina, Indija, Turska,Izrael, Pakistan i Tajland, prenosi Blic.

Navedena raketa ima bojevu glavu od 200 kilograma, a navođena je inercijskim sustavom. Planirana je u kombinaciji s bojnim vozilom koje će imati na sebi bateriju od četiri do šest tih raketa. Minimalan domet te rakete je 70 kilometara.

Bespilotni laki električni helikopter

"Stršljen" je idući u nizu zanimljivosti iz srpskog asortimana naoružanja, s kojim su se Srbi predstavili u Abu Dabiju. Riječ je o lakom bespilotnom električnom helikopteru, koji može nositi i do 350 kilograma naoružanja, a sam ima 750 kilograma.

Plafon leta mu je na 4000 metara, a maksimalna brzina 180 kilometara na sat. Zbog električnog motora je praktički nečujan na većim visinama, a Srbi tvrde i da je slabo vidljiv i na radaru, zbog materijala od kojih je napravljen.

Oklopnjaci

"Miloš" i "Lazar 3" su dva oklopna vodila koje su Srbi predstavili na sajmu u Abu Dabiju.

Miloš je 14 tona težak oklopnjak, s motorom od 300 konjskih snaga i maksimalnom brzinom 110 kilometara na sat. Naoružan je teškom strojnicom kalibra 12,7 milimetara te šest dimnih bacača. Dugo je 5,4 i visoko 2,3 metra.

Može prevesti osam vojnika, može poslužiti i kao zapovjedno, bolničko i izviđačko vozilo.

Na njega se može montirati i protuoklopno te protuzračno naoružanje, termovizijski sustav te radarski sustav za promatranje sa zemlje.

Lazar 3 je pak oklopno vozilo s pogonom na svih 8 kotača, opremljeno ruskom borbenom stanicom MB2-03, a osim toga ima i automatski bacač granata od 30 milimetara te strojnicu kalibra 7,62 milimetra.

Srpsko ministarstvo obrane pohvalilo se ugovorima teškim 220 milijuna dolara sa Saudijskom Arabijom te njihovim strateškim partnerstvom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene