Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Albanci dočekali Busha poput rock zvijezde

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Široko se osmjehujući, američki predsjednik George Bush "uronio" je u nedjelju među svoje albanske obožavatelje u jednom tamošnjem selu, uživajući u ekstatičnom dočeku, poput neke velike rock-zvijezde.

Odmahujući im i šaljući poljupce, ležerno odjeven u košulju sa podvrnutim rukavima, američki je predsjednik prošetao glavnom ulicom sela Fushe-Kruje - od kavane u kojemu je popričao s lokalnim stanovništvom do pekarnice u kojoj mu je vlasnik poklonio pecivo u obliku američke zastave.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Muke po obnovi Pucaju zgrade, poplava u podrumu, problemi s pitkom vodom... Stanari Zvijezde su očajni, gradonačelnik im poručio: ''Svi smo dio problema i rješenja'' Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega''

Za razliku od neprijateljski raspoloženih prosvjednika koji su ga, u sklopu njegove osmodnevne turneje po Europi, dočekali u Italiji i Njemačkoj, u Albaniji je dočekan poput kralja.

Po izlasku iz pekarnice, srdačno se rukovao sa znatiželjnim
stanovnicima sela, a neki od njih uspjeli su ga poljubiti u obraz ili pomilovati po glavi. 

Svi su prethodno morali proći provjeru kroz detektor metala kako bi se približili američkom predsjedniku, a prisutni novinari prenose kako se činilo da je broj tjelohranitelja u
tamnim odijelima i s tamnim naočalama bio veći od broja dobro raspoloženih domaćih stanovnika.

Stanovnici Albanije posebno cijene Ameriku, ne samo jer je, među ostalim smatraju odgovornom za završetak Hladnog rata, što ih je izvuklo iz međunarodne izolacije, već i zbog NATO-ove akcije na susjednom Kosovu 1999. gdje žive kosovski Albanci, zahvaljujući kojoj je spriječen val srpskog etničkog čišćenja što ga je želio provesti režim Slobodana Miloševića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene