Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije i težnje

Ako Ukrajina izgubi rat, mađarski krajnji desničari žele dio teritorija: ''Naša poruka je vrlo jednostavna''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sve države Europske unije osim Mađarske, koja je također članica NATO-a, pristale su prošli mjesec da počnu pristupni pregovori s Ukrajinom.

Mađarska krajnje desna stranka Naša domovina polagat će pravo na zapadnu regiju Ukrajine u kojoj živi oko 150. 000 etničkih Mađara ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske invazije, rekao je čelnik stranke u subotu navečer.

Čelnik Naše domovine Laszlo Toroczkai rekao je to na konferenciji na kojoj je stranka, koja ima šest zastupnika u mađarskom parlamentu od 199 članova, među ostalima ugostila čelnike krajnje desnice iz njemačkog AfD-a i nizozemskog Foruma za demokraciju.

"Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: trenutni prekid vatre, mir i rješenje putem pregovora", rekao je Toroczkai u video snimci objavljenoj na internetskoj stranici njegove stranke, pozivajući na autonomiju za etničke Mađare u zapadnoj Ukrajini.

"Ako ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je moguće, onda kao jedina mađarska strana koja zauzima ovo stajalište, dopustite mi da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje", rekao je, dobivši pljesak publike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova i ukrajinsko veleposlanstvo u Budimpešti nisu odmah odgovorili na pitanja poslana e-poštom za komentar o Torockzaijevim izjavama.

U prosinačkom intervjuu na javnom radiju, mađarski premijer Viktor Orban izrazio je potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, prema sažetku njegovih izjava koje je objavio glasnogovornik Vlade Zoltan Kovacs.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto trebao bi se u ponedjeljak sastati s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i premijerom Denisom Šmihalom u zapadnoj Ukrajini kako bi pripremili teren za mogući sastanak čelnika dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Donald Trump, Nikki Haley Izbori u SAD-u Trump nakon verbalnih lapsusa: ''Osjećam se mentalno svježiji sada nego prije 20 godina''

Budimpešta se sukobila s Kijevom oko, kako kaže, ograničenja prava otprilike 150.000 etničkih Mađara da se koriste materinskim jezikom.

Prošli mjesec sve države Europske unije osim Mađarske, koja je također članica NATO-a, pristale su da počnu pristupni pregovori s Ukrajinom.

Čelnici bloka zaobišli su Orbanovo protivljenje tako da je Orban napustio prostoriju kada se donosila odluka.

Ali čelnici nisu mogli nadvladati njegov otpor restrukturiranju proračuna EU-a kako bi se 50 milijardi eura usmjerilo u Kijev i očekuje se da će ponovno razmotriti to pitanje na izvanrednom samitu sljedećeg četvrtka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene