Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

Trump nakon verbalnih lapsusa: ''Osjećam se mentalno svježiji sada nego prije 20 godina''

Donald Trump, Nikki Haley
Donald Trump, Nikki Haley Foto: Afp
Dondal Trump nedavno je napravio nekoliko verbalnih lapsusa. On uvjerava da je odlično.

Donald Trump u subotu je rekao da se osjeća mentalno "svježijim sada nego prije 20 godina". Reagirao je time na nedavne napade suparnice Nikki Haley na njegovu dob i njegove verbalne ispade u kampanji za republikansku predsjedničku nominaciju.

Trump je također rekao da bi predsjednički kandidati trebali proći kognitivni test, očito kao odgovor Haley, koja zagovara isto navodeći dob Trumpa (77) i demokratskog predsjednika Joea Bidena (81).

Trump je govorio na skupu u Nevadi uoči sljedećeg glasanja u republikanskoj predsjedničkoj utrci 8. veljače.

Posljednjih dana Haley je optužila bivšeg republikanskog predsjednika Trumpa da je zbunjen i dovela u pitanje njegovu mentalnu sposobnost da bude predsjednik u visokim godinama života.

Trump je nedavno napravio nekoliko verbalnih lapsusa.

Tijekom govora 19. siječnja pobrkao je Haley s bivšom demokratskom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Povremeno se činilo da ima teškoća s izgovaranjem riječi, a također je sugerirao da je bivši demokratski predsjednik Barack Obama još uvijek na dužnosti.

Trump je gotovo siguran u osvajanje svih 26 delegata iz Nevade jer Haley nije stavila svoje ime na listić.

Napao je i Haley i Bidena, pokušavajući izbaciti Haley iz republikanske borbe za nominaciju i osigurati prednost pred svojim demokratskim protivnikom Bidenom u vjerojatnom revanšu na predsjedničkim izborima u studenom.

Trumpove uzastopne pobjede na republikanskim predizborima u Iowi i New Hampshireu gotovo su mu osigurale nominaciju njegove stranke za Bijelu kuću.

No ljuti ga što je Haley, njegova posljednja preostala republikanska suparnica, odbila odustati od izbora.

Trump i njegovi saveznici započeli su kampanju za izbacivanje Haley iz utrke prije sljedećeg velikog glasanja u predizbornoj utrci u njezinoj rodnoj državi Južnoj Karolini 24. veljače.

Trump je zaprijetio da će iz svoje političke orbite izbaciti sve donatore koji nastave financirati Haley.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bijeli štrajk "Nečuveno, sucima dobrobit djece nije hitna'', zgroženi su u Ministarstvu pravosuđa

Haley je obećala nastaviti kampanju ne samo u Južnoj Karolini i nego i kasnije.

Ubrzo nakon Trumpova govora Haley se pojavila na skupu u Južnoj Karolini.

Ponovo je rekla da se Trump nedavno doimao zbunjenim i da ako želi pristupiti kognitivnom testu, ne bi trebao imati problema doći na pozornicu na debatu s njom jer je to najbolji test mentalne sposobnosti za svakoga tko se kandidira za predsjednika.

Trump je odbio sudjelovati u sučeljavanjima s drugim kandidatima za republikansku nominaciju i sada odbija sučeljavanje s Haley.

U svom govoru u Nevadi Trump je ponovno uvredljivo nazvao Haley ptičjim mozgom. Također je optužio Haley - konzervativnu republikanku - da je gotovo radikalna lijeva demokratkinja.

Trump je izjavio: "Vrijeme je da se ovo završi", misleći na utrku za republikansku nominaciju. On vodi ispred Haley u anketama u Južnoj Karolini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

Nakon Trumpove pobjede na predizborima u New Hampshireu 23. siječnja Bidenova kampanja izdala je izjavu u kojoj stoji: "Sada je jasno da će Donald Trump biti republikanski kandidat."

Pomičući polako svoj fokus s republikanskih suparnika na Bidena, Trump je veći dio svog govora posvetio stanju na južnoj granici SAD-a.

Rekordan broj migranata uhvaćen je u ilegalnom prelasku granice SAD-a i Meksika otkako je Biden preuzeo dužnost 2021., a ankete pokazuju da su imigracija i granice glavno pitanje na ovogodišnjim općim izborima.

Trump je ilegalni prelazak nazvao katastrofom, invazijom, a južnu granicu otvorenom ranom.

U međuvremenu, Biden i njegovi suradnici intenzivirali su napade na Trumpa nazivajući ga prijetnjom američkoj demokraciji i povezujući ga s odlukom Vrhovnog suda SAD-a iz 2022. o ukidanju saveznih prava na pobačaj, što je problem za koji se smatra da je naštetio republikancima tijekom međuizbora 2022.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene