Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurd

Poljoprivrednici u očaju: Umjesto stotina tisuća eura dobivaju sitniš

Aktualno Galerija Šteta zbog nevremena - 1 Šteta zbog nevremena - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Šteta zbog nevremena - 2 Šteta zbog nevremena - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Šteta zbog nevremena - 3 Šteta zbog nevremena - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Šteta zbog nevremena - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog greške u administraciji poljoprivrednici na istoku Hrvatske dobivaju mizerne odštete. Nakon što je prije pola godine istok Hrvatske poharalo nezapamćeno nevrijeme, povrtlarima na račune stižu troznamenkaste brojke. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bešić Đukarić.

Mirko Bošković izgubio je 13 plastenika s punim urodom, vrijednih 400 tisuća eura. Priznato mu je 280 tisuća, a dobio je 1390 eura, i to zbog greške kod prijave štete.

Umjesto zatvorene proizvodnje upisana mu je otvorena. 

"Ja sam bio tamo prisutan žena se baš onako i zabrinula i uplašila. Unosila je ono što je mogla unijeti i po aplikaciji tih mjera koje smo mi trebali to se, izgleda, vodilo kao otvorena proizvodnja", ispričao je Mirko.

Udari vjetra bili su 190 kilometara na sat. Pet dana nije bilo ni interneta i struje. Općina Cerna preuzela je odgovornost za propust administracije. Mirko ima pravo na 10.000 eura odštete.

Pročitajte i ovo Trudnica - 3 Poznato stanje bebe Liječnik o smrti mlade rodilje na Svetom Duhu: "To je jedan od vodećih uzroka smrti tijekom porođaja"

Načelnik Cerne Josip Štorek rekao je da će taj dio štete i nadoknaditi, ali Mirko nije jedini.

"Ostao sam u elementarnoj nepogodi bez devet plastenika. 88.800 eura je procijenjena vrijednost objekata. Dobio sam odštete 383,09 eura", ispričao je povrtlar Tihomir Sotinac.

Uništeni urod tog povrtlara iz Otoka nije ni upisan u registar, a imao je šest tisuća struki rajčica posađeno.

I on je, kaže, sjedio kraj službenice. "U sustav se nije mogao uopće unijeti rod. Mogli su se unijeti ili plastenici ili rod", rekao je.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka loša vijest Novi udarac po džepu za vozače: Od utorka poskupljuje gorivo

Da Hrvatska ima problem s unosom šteta, priznaje i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Takvih situacija, koliko sam ja informirana, s određenim pogrešnim unosima u registar ili zakašnjeli se događa diljem Hrvatske", kazala je ministrica.

Štetu prijavljuju gradska i općinska povjerenstva, a u lancu sudjeluju i Županije. Vukovarsko-srijemska odbacuje odgovornost. Ministrica tvrdi da su i njoj ruke vezane.

"Mi smo sudionik, imamo pristup registru, činimo sve, s obzirom na to da se nas to itekako tiče, za naše poljoprivrednike, da im damo dodatnu financijsku pomoć, ali ne vodimo povjerenstva", dodala je ministrica.

Nejasnih okolnosti ima još. "Plastenici su se uveli u šteti kao oprema, ne kao jednostavna građevina", naglasio je Tihomir.

Povrtlari bi zbog toga mogli ostati bez novca za obnovu stradalih građevina. Pomaka nema, a proizvodnja je već trebala početi.

Plastenike su podigli kroz mjeru ruralnog razvoja, pa proizvodnju ne smiju napustiti jer krediti i dalje stižu.

"Ako se za svinjogojce mogla napraviti neka mjera, mora se napraviti za ovih 10-ak, 15-ak ljudi koji su u našoj županiji. Apeliram i na županiju i na svog župana", istaknuo je Mirko.

Svoju investiciju nisu mogli ni osigurati. Sav trud od kojeg žive njihove obitelji doslovce je otišao u vjetar.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene