Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina se dosad suzdržavala kada su u pitanju provokacije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s Tajvanom, ali ako nastavi tim smjerom, Peking će "skinuti rukavice", piše službeni kineski list.


Trump je prošlog mjeseca prekinuo šutnju koja je trajala više desetljeća i prihvatio telefonsku čestitku tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen. U međuvremenu je u još nekoliko navrata potpirio sumnju u američku politiku "jedinstvene Kine", koja taj otok smatra dijelom azijskog diva.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump najavio da će u siječnju potpisati prvi dio trgovinskog sporazuma s Kinom Donald Trump "Ne znam što bi se trebalo otkriti o njemu da birači promijene mišljenje, valjda da jede malu djecu..."

Tako je u intervjuu za Wall Street Journal, objavljenom u petak, novoizabrani američki predsjednik kazao da se o politici "jedinstvene Kine" može razgovarati. Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova poručuju pak da je ta politika temelj američko-kineskih odnosa i da ne može biti predmet pregovora.

"Ustraje li Trump u namjeri da odigra taj potez na samom početku mandata, neizbježno će uslijediti razdoblje žestokih i štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice", piše kineski list na engleskom jeziku China Daily.

"Samo jedna Kina"

SAD je 1979. godine prekinuo diplomatske veze s Tai-peijem i otada zastupaju poziciju da postoji samo "jedna Kina" čiji je Tajvan dio.

China Daily danas piše da relativno odmjeren odgovor Pekinga na Trumpove izjave u Wall Street Journalu "može biti motiviran samo istinskom, iskrenom željom da se ne baš poželjna, ali uglavnom podnošljiva šira slika američko-kineskih odnosa ne naruši i prije Trumpova preuzimanja predsjedničke dužnosti".

Kina ipak ne bi trebala polaziti od pretpostavke da su Trumpovi potezi prema Tajvanu "puki predinauguracijski blef. Umjesto toga, trebala bi se pripremiti za mogućnost da će nastaviti u tom smjeru", stoji u članku.

"Cijena takve politike mogla bi biti visoka, ali i prihvatljiva bude li novi američki predsjednik shvatio da je njegova igra na Tajvanu jako škakljiva i da povlači za sobom ozbiljne posljedice", zaključuje kineski list. (Hina)