Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sinoćnja prijateljska utakmica između Italije i Hrvatske poslužila je domaćim i našim navijačima za iživljavanje fašističko-komunističkim parolama.


Dok su se domaći navijači razbacivali komunističkim skandiranjem i transparentima, skupina od stotinjak hrvatskih navijača uzvratila im je onime što ih je vjerojatno najviše zaboljelo i što u Europi odavno ne prolazi, piše Večernji list.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: PU zagrebačka) Sukob navijača? Hrpa huligana na autocesti trčala s palicama u rukama blizu Ježeva Zastrašujuće scene nakon tučnjave navijača u Beogradu (Foto: AFP) Šestorica Hrvata uhićenih zbog nereda na utakmici Partizan – Crvena zvezda priznat će krivnju?

Već za vrijeme sviranja himni nekoliko je hrvatskih navijača salutiralo uzdignutom desnicom. No, ni to im nije bilo dosta pa su se grupirali u obliku kukastog križa! Doista su navijači koji su potegnuli do Livorna prikazali sramotnu ikonografiju. 

Iako je sve počelo benigno, dio tribina transformirao se u zastupnike mračnih ideologija. Pogotovo s naše strane.

Nije nam jasno zašto ti momci, pripadnici Torcide, Armade, BBB-a, vinkovačkih Ultrasa... misle da je poigravanje kukastim križevima, Mussolinijem, fašističkim pozdravima i slično odgovor na komunističke seanse navijača Livorna. Ne, to doista nisu smjeli napraviti.

Šačica tih huligana bacila je veliku mrlju na desetke tisuće hrvatskih navijača koji su na SP-u u Njemačkoj proglašeni najboljima na svijetu. Ta je šačica ostavila gorak okus na tribinama stadiona Armando Picchi. Na kraju su naše “urazumili” talijanski specijalci mirnom intervencijom.

Zbili su ih uz sam vrh tribine i tako im oduzeli prostor za manevriranje. Ta mala skupina ponovno je pustila u svijet negativnu sliku o hrvatskim navijačima, što su već sinoć zabilježili i strani mediji.