Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pored velikih problema s izgradnjom stadiona, autocesta, hotela i ostalom infrastrukturom organizatori Europskog nogometnog prvenstva 2012. godine Poljska i Ukrajina suočili su se s još jednim problemom - policijom.


Prema izjavi jednog visokog policijskog dužnosnika ukrajinska policija mora provesti hitnu reformu ukoliko želi spreman dočekati smotru najboljih europskih reprezentacija. Policija u obje zemlje, a posebice u Ukrajini daleko je ispod europskih standarda i trenutačno se nije sposobna nositi sa sve većim izgredima navijača u toj zemlji. 

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatskoj niti jedan glas, Poljska i Ukrajina domaćini Eura 2012. Slika nije dostupna Euro 2012: Walesa pisao Platiniju da podrži Poljsku i Ukrajinu

Tako su nedavno u gradu Akhtirki na istoku Ukrajine izbili sukobi huligna i policije koji su trajali više od pola sata. Navijači su u tučnjavi koristili razne predmete, kamenje i boce, a policija je uvela red tek nakon što je bacila suzavac. U gužvi je ozlijeđeno desetak osoba.

"Problem navijačkog nasilja postaje sve veći problem, a mi smo organizacijski i opremom daleko ispod europskih normi. Moramo što prije zauzdati problem navijača te se približiti standardima iz europskih zemalja," smatra Volodimir Maevsky, jedan od čelnika ukrajinske policije.

Kontrola na ukrajinskim stadionima je trenutačno vrlo mala ili skoro nikakva i tek nedavno su uvedene kontrole.

"U Europi su pregledi na stadionima normalna pojava. I mi moramo krenuti tim putem, moramo raditi na prevenciji" dodao je Maevski.