Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU na dlanu

Razvoj poduzeća u pravom smjeru: Kako iskoristiti europske fondove i pomoć HGK?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probiti se svojim proizvodom ili uslugom na strano tržište nije jednostavno, no poduzetnici u tome nisu prepušteni sami sebi. Jedna od aktivnosti Hrvatske gospodarske komore je i pružanje potpore tvrtkama koje za cilj imaju internacionalizaciju poslovanja. Sustavno informiranje i educiranje o svim aspektima i prilikama koje pruža članstvo u EU, savjetovanje kako doći do izvora financiranja za vlastite projekte te pronalazak poslovnih partnera samo su neki od načina.

Prije tako velikog pothvata, kao što je izlazak na inozemno tržište, potrebna je dobra priprema, stoga HGK izrađuje specijalizirane analize izvoznih mogućnosti za pojedine proizvode, grupe proizvoda i sektore hrvatskog gospodarstva.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti" Ilustracija, online kupovina Povećalo EU-a Kineski brzorastući modni div pod posebnim nadzorom: "Spremni smo odigrati svoju ulogu"

Potporu i savjet gospodarstvenicima nudi i Europska poduzetnička mreža (eng. Enterprise Europe Network - EEN) koja djeluje u sustavu HGK. Okuplja gotovo šesto partnerskih organizacija i institucija te je posebno usmjerena prema malim i srednjim poduzetnicima, promovirajući konkurentnost i inovacije. Mreža pomaže maksimalno iskoristiti mogućnosti Europske unije i jedinstvenog europskog tržišta, a Hrvatska gospodarska komora koordinator je hrvatskog konzorcija.

Dvije su ključne aktivnosti u europskoj domeni - programiranje i praćenje provedbe europskih strukturnih i investicijskih fondova te analitika i savjetodavne aktivnosti.

Prva aktivnost obuhvaća praćenje i izradu strateških dokumenata te zastupanje stavova članica HGK u procesu programiranja i izmjene strateških dokumenata. Oni čine podlogu za financiranje iz fondova EU kroz pripremu poziva za dostavu projekata.

Analitika i savjetodavne aktivnosti uključuju:

1. Izradu specijaliziranih preporuka, odnosno analiza, izvoznih mogućnosti i tržišta za pojedine proizvode, grupe proizvoda i sektore hrvatskog gospodarstva. Na taj se način pruža uvid u aktualno gospodarsko stanje, najznačajnije industrijske sektore ili trendove robne razmjene kao i mogućnost ulaska hrvatskih tvrtki na strana tržišta.

2. Informativno savjetodavne aktivnosti članicama HGK o mogućnostima prijave na otvorene natječaje za dodjelu sredstava iz fondova ili programa Europske unije.

Na raspolaganju je i usmjeravanje gospodarstvenika prema odgovarajućim izvorima financiranja iz EU fondova te informiranje o dostupnim mogućnostima za poduzetnike za financiranje projekata iz ESI fondova. Gospodarstvenici mogu prema izvoru financiranja, statusu natječaja, namjeni, vrsti ulaganja, veličini poduzeća i mjestu istražiti što je pogodno za njih i njihovo poslovanje. Mogu se i informirati o dostupnim mogućnostima financiranja i poticanja rasta gospodarstva iz strukturnih fondova i programa Europske Unije.

3. Promociju EU natječaja raspisanih od strane nadležnih provedbenih tijela kao i mogućnost organiziranja prezentacija o aktualnim EU natječajima.

4. Edukaciju članica o EU regulativama kao što su EU definicija MSP, Državne potpore, Potpore male vrijednosti, financijski instrumenti i slično.

5. Izdavanje publikacija i analiza, kao što su vodiči za poslovanje na određenim tržištima.

Iskoristite sve mogućnosti za razvoj vašeg poduzeća u pravome smjeru i posjetite Digitalnu komoru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene