Uputa Ministarstva uprave o Registru birača
Uputa Ministarstva uprave o Registru birača Foto: DNEVNIK.hr

Ususret drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora, birači najkasnije danas, na Badnjak, do 16 sati mogu neposredno u nadležnom uredu podnositi zahtjeve za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, putem sustava e-Građani ili e-maila to mogu učiniti do ponoći, 25. prosinca, dakle Božića.


Isti rokovi vrijede za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju, promjenu mjesta prethodne i aktivne registracije te odustanak od ranije podnesenog zahtjeva.

Vezani članci Bista Josipa Broza Tita Hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak? ''Nije smetala Tuđmanu, Mesiću ni Josipoviću...'' Otvaranje kutija nakon izbora Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

Ministarstvo uprave, koje je podsjetilo na te rokove, pozvalo je birače da provjere svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva putem linka, a nakon određivanja biračkih mjesta i svoje biračko mjesto.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na izbornu nedjelju, 5. siječnja, neće biti u svom mjestu, mogu zatražiti privremeni upis u registar birača za mjesto gdje će biti te nedjelje. Za one koji ne znaju gdje će biti na dan izbora izdaje se potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta, s kojom se može glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Za birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj potrebna je aktivna registracija. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti, i to za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako će se na dan izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda, ili će biti u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Hrvatskoj.

Drugi krug izbora za predsjednika države održat će se u nedjelju 5. siječnja iduće godine, birači će odlučivati hoće li to biti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivši premijer Zoran Milanović (SDP). (Hina)