Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drugi krug 5. siječnja

Ako niste u mjestu prebivališta na dan izbora: Još danas zahtjevi za privremni upis, aktivnu i prethodnu registraciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora, birači najkasnije danas, na Badnjak, do 16 sati mogu neposredno u nadležnom uredu podnositi zahtjeve za privremeni upis izvan mjesta prebivališta, putem sustava e-Građani ili e-maila to mogu učiniti do ponoći, 25. prosinca, dakle Božića.

Isti rokovi vrijede za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu i aktivnu registraciju, promjenu mjesta prethodne i aktivne registracije te odustanak od ranije podnesenog zahtjeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na misi u Dubrovniku Biskup Uzinić čestitao Milanoviću: "Želim da se ova zemlja prestane kretati sebičnim putevima koji je iskorištavaju" Slika nije dostupna Interaktivna karta Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

Ministarstvo uprave, koje je podsjetilo na te rokove, pozvalo je birače da provjere svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva putem linka, a nakon određivanja biračkih mjesta i svoje biračko mjesto.

Birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali na izbornu nedjelju, 5. siječnja, neće biti u svom mjestu, mogu zatražiti privremeni upis u registar birača za mjesto gdje će biti te nedjelje. Za one koji ne znaju gdje će biti na dan izbora izdaje se potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta, s kojom se može glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Za birače koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj potrebna je aktivna registracija. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti, i to za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako će se na dan izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda, ili će biti u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Hrvatskoj.

Drugi krug izbora za predsjednika države održat će se u nedjelju 5. siječnja iduće godine, birači će odlučivati hoće li to biti aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivši premijer Zoran Milanović (SDP). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene