Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka čeka svoj zakon

Manjak logopeda, nestručne osobe, djeca čekaju godinama... Tko je krivac za nered u sustavu? Za Dnevnik Nove TV otkriva predsjednica Hrvatskog logopedskog društva

Aktualno Galerija Draženka Blaži Draženka Blaži Foto: Dnevnik.hr Logopedi: ilustracija - 3 Logopedi: ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Logopedi: ilustracija - 1 Logopedi: ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Logopedi: ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Godinama Dnevnik Nove TV upozorava na manjak logopeda. Liste čekanja su i godinu dana pa čak i dvije, a u posljednjih osam godina golem je porast djece s teškoćama u razvoju. Logopedi sada imaju novi problem - terapije sve češće pružaju nestručne osobe.

260, 227, 182... Ovo nisu nikakvi dobitni brojevi, već broj dana čekanja na prvi pregled logopeda diljem Hrvatske. Rana intervencija je ključna, ali nakon čekanja na prvi pregled, čeka se na početak terapija - nekad je i to dodatna godina dana. A djece kojima treba pomoć sve je više.

U školske klupe je ove godine sjelo nikad manje učenika, oko 450.000 njih, ali je zato sjelo nikad više učenika s teškoćama u razvoju, njih 28.000. Usporedbe radi, prije 8 godina učenika je bilo 50.000 više, ali je bilo 8000 učenika s teškoćama u razvoju manje.

Godinama se u Zagrebu upisuje tek 50 logopeda, iako je najtraženiji smjer. Tek odnedavno je krenuo i studij u Rijeci.

"Terapije su dugotrajne, logopedske terapije nisu kratke. Mi nemamo antibiotik širokog spektra koji kad se 10 dana popije onda stvari budu onako kako treba. To su terapije koje traju ikoje zahtijevaju uključenost stručnog profesorskog kadra, šire društvene zajednice", rekla je Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica SUVAG-a.

Ali već 11 godina logopedi čekaju na svoj zakon i osnivanje logopedske komore. Bez toga događa se kaos na tržištu. Zbog manjka logopeda - "uskače" tko god - nestručni kadar, ili friško diplomirani studenti.

"S terena nam dolaze primjedbe da posebice u privatnim logopedskim kabinetima rade ljudi koji nemaju za to potrebnu stručnu spremu ili nisu magistri logopedije koji bi trebali biti. Nadamo se da će brzo, do kraja ove godine da će Ministarstvo zdravstva iznaći rješenja kako da tome stane na kraj“, objašnjava Pavičić Dokoza.

Potpuno nerazumijevanje problema

U Dnevniku Nove TV gostovala je Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva koja je progovorila o tom velikom problemu.

 "Veliki je problem ako se kasni s terapijskim postupcima. Svi znamo da je rana intervencija izuzetno bitna i da daje najbolje ishode. Ako se ona čeka dvije godine onda imamo problem, je to znači da je prošlo najprijemčivije razdoblje kada dijete od nas može dobiti i najviše, rekla je Blaži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duge liste čekanja Ministar zdravstva komentirao problem o kojemu je progovorila glumica Marijana Mikulić: ''Učinit ću sve da zaživi plan o ranoj intervenciji''

Naglašava da se utrostručio broj djece kojima je zadnjih godina potrebna pomoć logopeda, a s fakulteta tom brzinom ne izlazi broj stručnih osoba.

"Na tržištu vlada jedan sveopći kaos i vro često se ne razumije da je logopedija struka koja ima svoje zakonitosti, terapije moraju biti znanstveno utemeljene i studira se 5 godina. Mora postojati sustav provjere rada svakog logopeda, a da bismo to imali trebamo imati logopedsku komoru, koju nažalost nemamo", rekla je Blaži.

Naglasila je da nažalost Ministarstvo zdravstva pokazuje potpuno nerazumijevanje problema.

"A problem je što nemamo zakon, jer ga ministarstvo dulji niz godina drži u ladici", poručila je Blaži.

 

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene