Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć za najmanje

Mlada logopedinja iz Zagreba otvara kabinet logopedije koji će djeci pomagati - besplatno

Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu
Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu Privatni album
Aktualno Galerija Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 2 Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 2 Foto: Privatni album Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 4 Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 4 Foto: Privatni album Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 3 Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 3 Foto: Privatni album Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 5 Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 5 Foto: Privatni album +2 Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 6 Galerija 1/7 >>
Tea Tkalčević mlada je djevojka koja svoj život posvećuje pomoći drugima, i to onima najmanjima. Logopedinja iz Zagreba otvara prvi kabinet logopedije u Hrvatskoj koji će roditeljima slabijeg imovinskog stanja pomagati - besplatno.

Mlada logopedinja iz Zagreba, gledajući probleme obitelji slabijeg socijalnog stanja i njihovih mališana, odlučila je napraviti sve što može kako bi najmlađima pomogla što je više moguće.

Tea Tkalčević (28) otvara svoj logopedski kabinet u kojemu će djeci i roditeljima slabijeg imovinskog stanja pomagati – besplatno.

Ispričala nam je kako se ova ideja rodila. Veliku ulogu u donošenju odluke odigrali su – potresi, i onaj zagrebački i onaj petrinjski.

''Još na faksu sam počela volontirati s obiteljima s slabijeg socijalnog stanja i tad već se javila ideja, ali sam shvatila da trebam steći još malo vještina, praktičnog iskustva i dodatno se educirati. Zaposlila sam se u školskom, predškolskom i sustavu socijalne skrbi, a nakon potresa u Zagrebu sam odlučila volontirati s tim obiteljima.

Počeli su mi dolaziti roditelji koji su ostali bez posla, unutar sustava su logopedi preopterećeni, a većina logopeda zaposlenih u privatnoj praksi počela je raditi online. Mojim obiteljima to nije odgovaralo jer osobno smatram da se terapija za određene dijagnoze ne može odraditi preko interneta. Nosim vizir i striktno se pridržavam epidemioloških mjera.'', priča nam Tea.

U mjesec dana volontirala s 15 obitelji

Mjesec dana nakon potresa u Zagrebu već je volontirala u čak 15 obitelji.

A onda se dogodio i potres u Petrinji.

''Otišla sam pomoći i tamo sam saznala za oca koji ima dijete s autizmom koje ne želi ući u poklonjenu kućicu jer mu ta promjena predstavlja veliki problem u rutini. Tu se onda skupilo još 10 obitelji. A kako sam paralelno radila u vrtiću, nisam mogla sve to stići. Osim toga, u to sam doba imala i neke osobne razloge radi kojih nisam mogla naći toliko vremena. Razgovarala sam s ravnateljicom jer su me svi ti roditelji potaknuli da dam otkaz i posvetim se kabinetu'', otkrila nam je.

Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 5 (Foto: Privatni album)

Tea nam je objasnila da bi kabinet radio regularno, a primarno bi se financirao edukacijama roditelja i sustručnjaka te regularnim terapijama ostale djece s poteškoćama.

''Imam već roditelje koji plaćaju terapije, a oni u principu pokrivaju da kabinet uvijek bude na nekoj nuli. Dio od toga bi išao na rad sa socijalno ugroženim obiteljima. Zasad računam da je to 12 obitelji godišnje, a vjerojatno će ih biti između 20 i 25. To znači da će terapije imati dva puta tjedno'', objašnjava.

Prvi u Hrvatskoj

Njezin kabinet bio bi prvi u Hrvatskoj takvog koncepta koji nudi pro bono terapije, patronažne dolaske, a imat će interaktivni dio kojemu će svrha biti – rušenje stigme o tehnologiji unutar terapije.

''Prvi ćemo imati interaktivni izlog. To će biti napravljeno kao neki mali tablet na izlogu kabineta gdje će djeca moći odigrati igre iz svake logopedske kategorije. Na taj način će i roditelji dobiti ideju kako raditi s djecom, koje aplikacije im ponuditi (kolege s ERF-a u suradnji s FER-om već su smislili neke pojedinačne aplikacije) te kako korisno iskoristiti tehnologiju i u kojoj mjeri'', otkrila nam je.

Skupa oprema

Prijavila se kako bi dobila poticaje od države. ''Možemo dobiti otprilike 35.000 kuna za didaktiku i te neke stvari, a ja već imam i neku svoju ušteđevinu koju trošimo na najam prostora i uređenje'', kaže.

Prostor je zakupila u Botincu u Zagrebu jer su tamo, objašnjava nam, većinom preseljene obitelji iz Petrinje.

A osim što još ostaje za urediti prostor, Tea mora pribaviti i logopedski materijal i didaktiku za djecu.

''Samo set logopedskih testova dođe 50.000 kuna. Čak i da dobijemo poticaje, otići će samo na to. Treba nam i didaktika koja košta 25.000 kuna, ali u to računam i posebno prilagođen namještaj. Ukratko, to je hrpa troškova da bi se uopće stalo na noge i da bi prostor bio funkcionalan i prilagođen radu s djecom. Treba nam od 150 do 235.000 kuna da bi to sve bilo za dugogodišnji rad'', objašnjava nam Tea koja pokušava nabaviti i – patronažno vozilo kako bi mogla posjećivati djecu koja ne mogu doći u Kabinet.

Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu Tea Tkalčević otvara logopedski kabinet u Zagrebu - 4 (Foto: Privatni album)

Kako bi se prikupilo još sredstava za Teinu hvalevrijednu ideju, pokrenuta je crowfunding kampanja. A da bi dodatno osvijestila širu okolinu o potrebama djece s poteškoćama i deficitarnosti struke, organizira i virtualnu utrku. Prijave za utrku kreću 15. ožujka i moći će se sudjelovati u tri kategorije: trčanju na pet kilometara, hodanju, odnosno planinarenju, i bicikliranju. Sama utrka se trči od 15. travnja do 1. svibnja, a postoje i nagrade sponzora za tri najbolja u svim kategorijama, kao i za najbolje fotografije.

''Što više sredstava prikupimo, više će se obitelji moći uključiti, a javnost će se educirati o njihovim potrebama'', kaže. U ostvarenju planova pomažu joj brojne udruge, obrti i ustanove, a od nekih je ustanova već preuzela djecu na terapije.

Pročitajte i ovo Frane Jukić i Braco Slako (lijevo) i Dragan Mendeš (u narančastoj jakni) s prijateljima u Petrinji NEVJEROJATNA PRIČA IZ PETRINJE Zbog njih jedna obitelj danas spava na toplom: "U ratu smo svašta prošli, ali kad smo vidjeli djecu u zimskoj noći u prtljažniku i njihovu trudnu majku i oca u blatu..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražila šampon, a dobila... Ova se objava svidjela tisućama ljudi, a jasno je i zašto: ''Imam recenziju, najljepšu od svih...''

Kabinet je službeno već počeo s radom, no trenutačno samo u patronaži. Terapije u Botincu moći će se odrađivati tek od 1. svibnja. Tea je zasad jedina zaposlena u kabinetu.

Od želje da pomaže djeci kojoj je njezina pomoć potrebna, Tea neće odustati, i to ne samo kao logoped. Razgovor s nama obavila je iz bolničkog kreveta nakon što je, tvrdi, teško bolesnoj nepoznatoj djevojčici donirala koštanu srž.

Ipak nije sve tako bajno?

No postoji i druga strana medalje, odnosno ljudi koji tvrde da Tea Tkalčević nije humanitarka.

Tako su ravnateljima osnovnih škola u Botincu i Svetoj Klari potvrdili za Jutarnji list da s njom nemaju nikakav dogovor, iako je ona tvrdila suprotno.

Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva, kazala je da je stiglo i nekoliko prijava drugih logopeda u kojima stoji da, "osim što čini kazneno djelo prevare, Tea Tkalčević blati logopedsku struku tražeći donacije". Traže da ju se prijavi Sudu časti Hrvatskog logopedskog društva.

Teu smo pokušali kontaktirati više puta nakon ovih navoda, no na naše pozive i poruke prestala je odgovarati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene