Kada je prije godinu dana Zagreb pogodio snažni potres, slika trudnica i rodilja ispred Petrove bolnice, ogrnutih dekama i s bebama u naručju, malo koga je ostavila ravnodušnim. Provjereno večeras donosi priču o dvije bebe rođene prerano, uoči potresa.

Galerija


Među tim ženama bile su i Ivana Prga i Ivana Mikelec, majke dvaju palčića koje je osoblje, zajedno s drugim prerano rođenim bebama, smjestilo na tada najsigurnije mjesto u bolnici – portirovu kućicu. Nijedna od tih dviju majki zbog okolnosti nije vidjela svoje dijete, a njima ih je prvi put odvela upravo ekipa Provjerenog i kamerama zabilježila dirljivi susret od kojeg se stegne srce.

Provjereno o palčićima rođenima prije potresa
Provjereno o palčićima rođenima prije potresa - 4 Foto: Provjereno

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić o obnovi nakon potresa: "Dosad nije zaprimljena niti jedna odluka koja na temelju zahtjeva građana treba doći u Fond" Godišnjica potresa u Zagrebu Godinu dana kasnije: Pogledajte kako je Zagreb izgledao tog jutra nakon razornog potresa, a kako izgleda danas

Večeras, godinu dana kasnije, Provjereno donosi priču iz domova tih dviju obitelji koja će potvrditi zašto za bebe palčiće kažu da su pravi mali heroji. Jer, unatoč nemogućim uvjetima u kojima su došli na svijet, Toma i Elena jači su od svih prognoza.

''Petar je u jednom momentu rekao, prije nego što smo išli tamo: 'Joj, zamisli, možda ćemo vidjeti Tomu… pa ipak je to Provjereno, oni stalno rade čuda.' Ja sam rekla: 'Pa daj, nema šanse, Petrova se zatvorila ko bedem. Neću se uopće nadati jer ću se vratiti kući tužna.' Kad nam je Ivana rekla da ga idemo vidjeti, ja mislim da na noge nisam mogla, sva sam se odsjekla...'', prisjetila se Ivana Prga trenutka kada je saznala da će napokon vidjeti svoju bebu, rođenu svega nekoliko sati prije potresa, i to tri mjeseca prerano. Dan kada su Tomu pustili iz Petrove pamtit će po neopisivoj sreći i želji koju si je konačno mogla ispuniti.

Samo mu je željela pomirisati kosu

''Jedino sam željela da mu mogu pomirisati kosu. Imao je tu veliku kosicu i kako sam imala tu masku, ja sam imala toliki poriv pomirisati njegovu kosu, poljubiti ga i to sam tek dobila na dan kad je otišao kući, nakon 92 dana. Kad smo sjeli u auto, kad sam skinula masku, kad sam udahnula svoje dijete... ono, istinska sreća. 92 dana samo sam čekala da ga pomirišem. To je… miris ljubavi'', kaže.

Provjereno o palčićima rođenima prije potresa
Provjereno o palčićima rođenima prije potresa - 11 Foto: Provjereno

Na dan potresa malena je Elena težila svega 590 grama i bila najmanja beba od svih 26 palčića, ona koju su umotali i u plahte i u maleni madrac i držali je na životu ručno joj upuhujući zrak. Zbog preeklampsije i komplikacija Ivana ju je rodila carskim rezom, pod punom anestezijom, i kao i Tomina majka, prvi put je svoju djevojčicu vidjela tek u pratnji kamere Provjerenog.

Provjereno o palčićima rođenima prije potresa
Provjereno o palčićima rođenima prije potresa - 9 Foto: Provjereno

''Pa, nekad jednostavno ne možeš vjerovati da nešto može biti tako malo. Mi kad smo je prvi put vidjeli, ja sam očekivala da je ona mala, ali da je tako mala, ono... da je tako mala i da je tako imala sve pravilno, nokte, prste, obrve, trepavice, sve!'' prisjeća se mama Ivana trenutka kada je prvi put u životu vidjela malenu Elenu.

Dirljivu priču donosi večerašnje Provjereno, koje je na rasporedu u 23 sata na Novoj TV.