Potres u Petrinji
Potres u Petrinji Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Hrvatski Crveni križ krenuo je s isplatama novčane pomoći za 31.835 kućanstava s potresom pogođenog područja Sisačko – moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.


Jednokratna novčana pomoć dolazi od donacija koje su pristigle na ime Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom i donatorskog telefona te od uplata Međunarodne federacije Crvenoga križa i Nacionalnih društava Crvenoga križa, a riječ je o ukupno 51.039.020,06 kuna.

Vezani članci Veliki petak u Banovini - 3 Stanovnike Banovine razveselili kuhari iz Dalmacije: "Ma već smo se i sprijateljili jer smo se vratili, bili smo kad je njima baš trebalo" Novi potres kod Petrinje Tlo ponovno podrhtava na Banovini: "Zdrmalo nas, kuća malo poskočila, nije dugo - da nas podsjeti"

Jednokratna novčana pomoć dijeli se u dvije skupine: samačko i višečlano kućanstvo. Iznos je definiran na temelju ukupnog iznosa pristiglih donacija i ukupnog broja pristiglih zahtjeva. Samcima će biti uplaćeno 900 kuna, a višečlanom kućanstvu 1.900 kuna. Od ukupnog broja odobrenih zahtjeva, višečlanih kućanstava je 21.796, a samačkih 10.039.

Danas je pristigla novčana pomoć svima koji su odabrali uplatu na tekući ili zaštićeni račun. Onima koji su odabrali preuzimanje novčane pomoći u poslovnicama Hrvatske pošte ili dostavom na kućnu adresu poštarom, uplate će pristizati sljedeći tjedan.

„Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce, a tome svjedoči više od 50 milijuna kuna pristiglih donacija. Sav novac prikupljen Apelom i donatorskim telefonom direktno se isplaćuje potresom pogođenom stanovništvu. Ukupan iznos prikupljenih donacija je značajan, ali kada se podijeli na 31.835 kućanstava koja su pretrpjela štetu, iznos po pojedinom kućanstvu nije onoliki koliki smo svi priželjkivali. Upravo stoga, potresom pogođenom stanovništvu i dalje je potrebna naša pomoć i podrška, kako novčana, materijalna tako i psihosocijalna. Zahvalni smo građanima na povjerenju u Hrvatski Crveni križ koji je od prvog potresa sa stradalim stanovništvom, a s njima ćemo ostati dokle god im pomoć i podrška budu potrebni.“, istaknuo je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt

U razdoblju od tri tjedna u kojemu su se prikupljali zahtjevi, ukupno je pristiglo 34.580 zahtjeva, od čega je odobreno 31.835. Nisu odobreni oni zahtjevi koji nisu ispunjavali navedene kriterije ili zahtjevi ispunjeni u više navrata. U slučaju kada se ista osoba prijavila kao pojedinac i kao dio višečlanog kućanstva, prihvaćena je samo jedna prijava i to ona za višečlano kućanstvo.

Od ukupnog broja odobrenih zahtjeva, 30.513 se odnosi na Sisačko-moslavačku županiju, 1.036 na Zagrebačku, a 286 na Karlovačku županiju. Poziv za donacije bit će otvoren do 28. ožujka.

Iz Crvenog križa poručuju i kako je isporučeno više od 805 tona hrane, 511.199 litara vode, više od 158 tona higijenskih potrepština, više od 61 tona odjeće, 3.233 grijalice, 2.926 deka, 115 agregata, više od 7.500 paketa dječje hrane i opreme te više od 1.500 paketa za životinje uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Do sada je pruženo više od 10.200 usluga psihosocijalne podrške, a ona se svakodnevno nastavlja pružati i dalje. Trenutno je na terenu više od 350 volontera i djelatnika Hrvatskog Crvenog križa.