Željko Rukavina, predsjednik društva HCK-a Topusko
Željko Rukavina, predsjednik društva HCK-a Topusko Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ ljudima koji su u Topuskome došli po humanitarnu pomoć naplaćivao je 12 kuna, ustvrdili su građani. Središnjica je od lokalne organizacije Crvenog križa zatražila službeno očitovanje.


Kako je svjedočilo više neimenovanih izvora, Crveni križ osobama koje su došle po potrebne stvari zapisuje podatke s osobnih iskaznica i od njih prima novac.

Vezani članci Stjepan Prašnjak Tlo na Banovini i dalje podrhtava, stanovnici ogorčeni zbog spore obnove: "Postavit ću vam jedno pitanje - zbog čega postoji država?" Petrinja - 2 U Petrinju stiglo osam šlepera građevinskog materijala iz BiH: "Ova donacija pomoći će da se obnove deseci kuća"

Portal 24sata je objavio videosnimku na kojoj se naplata jasno vidi, kao i što se i jasno čuje objašnjenje osobe koja sjedi za stolom i uzima novac.

"Sredstva idu u humanitarne svrhe“, govori osoba.

Više potrebitih korisnika, koji su htjeli ostati anonimni, potvrdili su da se od njih uzimalo 12 kuna iako nisu niti članovi niti zaposlenici Crvenog križa.

Ravnatelj HCK-a u Topuskom Željko Rukavina pak tvrdi da se radi o prikupljanju članarina te da nisu tražili novac u zamjenu za humanitarnu pomoć.

Središnjica humanitarne organizacije zatražila je službeno očitovanje čelnog čovjeka Crvenog križa u Topuskom uz poruku kako ovakva postupanja najoštrije osuđuju, pišu 24sata