Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GEOTEHNIČARI NA TERENU

Dom obitelji Hajdinjak u opasnosti: Zbog prodiranja vode morali su nakon potresa preseliti u kontejner

Aktualno Galerija Obitelj Hajdinjak Obitelj Hajdinjak Foto: DNEVNIK.hr Kuća obitelji Hajdinjak u koju prodire voda - 1 Kuća obitelji Hajdinjak u koju prodire voda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kuća obitelji Hajdinjak u koju prodire voda - 2 Kuća obitelji Hajdinjak u koju prodire voda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kuća obitelji Hajdinjak u koju prodire voda - 3 Kuća obitelji Hajdinjak u koju prodire voda - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sandra Hajdinjak s djetetom Galerija 1/5 >>
Dok se u Banovini i dalje planira rušenje objekata koji predstavljaju opasnost za građane, tlo još uvijek pokazuje reakcije na potrese. Zbog prodiranja vode u njihov dom, obitelj Hajdinjak je morala preseliti u kontejner.

U mjestu Mala Gorica kod Petrinje zbog potresa je došlo do nove pojave koja ugrožava sigurnost kuća i stanovnika. Došlo je, naime, do čestog prodiranja vode u kuću. Obitelj Hajdinjak se morala danas preseliti u kontejner jer njihov dom više nije siguran.

''Ja unutra, i za debljinu prsta voda. Bilo je za tri ili četiri litre vode ugrubo na površini, na pločicama'', objašnjava Ivica Hajdinjak, stanovnik Male Gorice.

Hitno su dobili kontejner u kojem će boraviti jer kuća više nije sigurna.

''Kad god ovako malo zatrese osjeti se da je dolje lagano vlažno. Nismo znali što je, kako smo vidjeli da se otvaraju rupe u Mečenčanima, tako da nismo znali hoće li tu ili neće, što je'', rekla je Sandra Hajdinjak.

Geotehničari su nakon pregleda utvrdili da je zbog potresa došlo do takozvane likvefakcije tla, pri čemu tlo gubi čvrstoću i nosivost pritom prelazeći u tekuće ili polutekuće stanje. Zbog toga dolazi do nestajanja tla ispod temelja kuće i može doći do oštećenja.

''Nakon praćenja su nas obavijestili da se ta pojava vode i svega povećala i da je izdašnija. Onda smo utvrdili drugim pregledom statike da dolazi do jedne dodatne ugroze ili nestabilnosti objekta, što znači da nam dolazi do maloga slijeganja'', rekao je koordinator geotehničara, Davor Ljubičić.

I Ivica Hajdinjak je primjetio da se livada sliježe.

''Nije to bila sto posto ravna livada, ali vidi se da je sad poprilično ulegnuće'', izjavio je Ivica Hajdinjak.

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Ima i toga Pomama za cjepivom dovela i do vakcinacijskog turizma: Mogu li se Hrvati cijepiti u nekoj drugoj zemlji i koje su moguće opasnosti?

Pročitajte i ovo Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a NEDOSTAJE IM DRUŽENJE Epidemiologinja o sve češćim slučajevima masovnog okupljanja mladih: ''Očekuje se od političara - osobito od njih - da budu primjer građanima"

Proglasili su kuću Hajdinjakovih privremeno neuporabljivom.

''Što se tiče dijela da izvire voda, zašto izvire voda trebamo utvrditi. Da li su se podzemni tokovi promijenili ili nisu to ćemo utvrditi dodatnim istražnim radovima. Kolika je ugroza to ćemo isto dodatno utvrditi. Da li je došlo do sloma tla u kojoj veličini, to ćemo utvrditi dodatnim radovima'', rekao je Ljubičić

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene