Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA MJERA

Stožer će zbog urušavanja zemlje u Mečenčanima uvesti zabranu kretanja. Poljoprivrednici se bune: "Tu smo informaciju trebali saznati prije"

Aktualno Galerija Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 3 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 6 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 6 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 2 Rupa u Mečenčanima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rupa u Mečenčanima - 3 Galerija 1/6 >>
Nove mjere uvode se i u Banovini. I to u Mečenčanima zbog sve opasnijeg urušavanja zemlje. Zbog sigurnosti Stožer će zabraniti kretanje i obrađivanje poljoprivrednog zemljišta na tom području.

Sjeme rajčice, patlidžana i paprike Stjepan je jutros posadio. Vodi nas i pokazuje staklenik u koji bi za nekoliko tjedana preselio sadnice. Vrtača je od staklenika udaljena oko 20 metara – je li ga strah?

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Ivo Žinić u trenutku potresa u Sisku strava i užas Pogledajte zastrašujuću snimku banijskog potresa koja ledi krv u žilama: "Mateo, odi van!"

"Nije, nije, jedino ako se otvori pa da padnemo", kaže Stjepan Cvitkušić.

A zemlja se u blizini njegova OPG-a otvorila na toliko mjesta da nas vodi u pravi obilazak. Među njima je najveća vrtača u Mečenčanima.

Geolozi ispituju teren

Geolog prof. dr. sc. Bruno Tomljenović u njezinoj blizini ne očekuje nove.

"Pa ne, jer je tu sad manje više na dubini od 5 metara manje-više, granica nije ravna kao zrcalo, što je normalno u prirodi, ništa nije idealno", kaže.

Moraju snimiti cijeli kraj. Trenutačno rade na ispitivanju prometnica.

"Kroz te čelične elektrode ide struja i mi puštamo struju na instrumentu, svaka se kombinira sa svakom, dok se ne dobiju neki rezultati", objašnjava geolog Hrvoje Hlupić.

Iako konkretnih rezultata još nema, očekuju se sljedećih dana. A onda i prve zabrane.

"Već sad možemo reći praktički da će biti zabranjeno kretanje pojedinim površinama, zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta", kaže glasnogovornik Stožera Mladen Pavić.

Problem - komunikacija

Za poljoprivrednike koji su već počeli s obradom problem je komunikacija.

"Uložili smo tisuću eura sveukupno, sa zemljom, sjemenima, još gnojiva nismo ni uzeli! Živcira me što sam evo saznao od vas informaciju koju smo mi trebali saznati možda prije, da, nismo znali", žali se Stjepan Cvitkušić.

Anto Jelečević iz Mečenčana kaže:

"Gledamo valjda televiziju, preko televizije znamo sve!".

I dok se detalji zabrana još čekaju, Stožer uvjerava - pogođeni ovom mjerom dobit će poticaje, kao i hranu za životinje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene