Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinuti za atmosferu

DIP odgovorio na prigovore o pravu glasa zaraženih: ''Točno je da nema propisa, ali to nalaže zdrav razum''

Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr)
Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Državno izborno povjerenstvo reagiralo je na prigovore Gonga i profesora Branka Smerdela o tome da se zaraženima ograničava pravo glasa. DIP kaže da oni iskrivljuju preporuke Državnog izbornog povjerenstva.

''Točno je da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi, pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava'', priopćili su iz Državnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu'' Sva birališta uredno su otvorena Otvorena biračka mjesta Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak"

Navode da su razmatrajući navedenu situaciju, uzeli u obzir i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i odredbe Kaznenog zakona (Kaznena djela protiv zdravlja ljudi).

''Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav Državnog izbornog povjerenstva i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba, što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske'', poručuju. Na kraju zaključuju da priopćenja na koja sada reagiraju sigurno ne doprinose izgradnji mirne i uravnotežene atmosfere na dan izbora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene