Obavijesti Video Pretražite Navigacija
propisano zakonom

DIP objasnio zašto je ograničio glasanje birača zaraženih koronavirusom: ''To je nužno''

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u četvrtak da je ograničenje glasanja biračima zaraženima koronavirusom propisano zakonom i služi legitimnom cilju, a to je zaštita zdravlja pučanstva od zaraznih bolesti.

„Ograničenje je prikladno ostvarenju tog cilja, a prema stajalištu Povjerenstva i nužno“, stoji u DIP-ovu odgovoru Gongu, nevladinoj udruzi koja je problematizirala njegovu odluku da birači zaraženi koronavirusom neće moći glasati na parlamentarnim izborima 5. srpnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se Vlada GONG prijavio kršenje izborne šutnje Glasački listići - 2 Utrka s vremenom Neumorno rade već tjednima kako bi sve bilo spremno za izbornu srijedu: "Rokovi su bili kraći nego inače"

„Bilo koja druga, blaža mjera kojom bi se pokušao postići taj cilj u pitanje bi dovela zdravlje građana, te smatramo da se u ovom slučaju ne može govoriti o 'nižem ili višem stupnju' štete za građane“, odgovorio je DIP Gongu, koji je od njega tražio da „ukaže“ kako njegova odluka zadovoljava temeljna prava zajamčena Ustavom i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

O ograničavanju Ustavnih prava

„Temeljna prava zajamčena Ustavom i Konvencijom mogu biti ograničena, ali strogo pod sljedećim uvjetima: ograničenje mora biti izričito i jasno propisano zakonom; mora služiti legitimnom cilju; biti prikladno i neophodno za ostvarenje toga cilja te ne smije postojati neka druga blaža mjera koja postiže taj cilj, ali s nižim stupnjem štete za građane“, argumentirala je udruga.

DIP je odgovorio da se biračima kojima je dijagnosticirana zaraza COVID-19 neće moći osigurati glasanje jer im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i s članovima biračkog odbora.

Štite članove biračkih odbora

„Dakle, ograničenje je propisano Zakonom“, navelo je Povjerenstvo koje brani svoj stav da se članovima biračkih odbora koji bi kontaktirali sa zaraženima, maskom i rukavicama ne može osigurati zaštita.

„Zaštitna oprema kojom medicinski djelatnici pristupaju zaraženim osobama u našim bolnicama potvrđuje stajalište DIP-a da se zaštita članova biračkih odbora ne može osigurati zaštitnom maskom i rukavicama“, ističe DIP.

Povjerenstvo ne spori da je njegova obveza uredno provesti izbore i osigurati biračima ostvarenje biračkog prava, ali ističe kako mu je istovremeno obveza i osigurati pravo na zdravlje svim članovima biračkog odbora, kao i biračima, sukladno članku 70. stavku 3. Ustava Republike Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene