Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodana preporuka

DIP je izmijenio uputu: Tko neće moći glasati na izborima ove nedjelje, a kome će se to ipak omogućiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podsjetimo, Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih kronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora.

Državno izborno povjerenstvo napravilo je izmjene upute za nadolazeće parlamentarne izbore prema kojoj svi zaraženi koronavirusom te oni s tjelesnom temperaturom višom od 37,2 Celzijeva stupnja i/ili respiratornim problemima koji su karakteristični za infekciju koronavirusom „ne smiju pristupiti biračkom mjestu, niti kontaktirati izborno povjerenstvo ili birački odbor radi glasanja kod kuće“.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2020. Parlamentarni izbori Rezultati izbora 2020. godine Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti

Tu su uputu, naime i ustavnopravni stručnjaci ocijenili kao kršenje prava na glasanje.

Član DIP-a Slaven Hojski u razgovoru za DNEVNIK.hr kazao je kako je izmijenjena točka 2. uputa te je dodana preporuka da se osobe s povišenom temperaturom i/ili respiratornim problemima prije ostvarivanja prava na glasanje konzultiraju s liječnikom. 

"Biračima kojima je dijagnosticirana zaraza neće se moći osigurati glasanje jer im je izrečena mjera izolacije, što se odnosi na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a koja uključuje i zabranu kontakata s drugim osobama, što su i birački odbori", pojasnio je Hojski.

Izmjenjene Upute objavljene su na internetskoj stranici izbori.hr

Podsjetimo, Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih kronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

U izjavi Hini Šeparović je kazao da će nakon očitovanja DIP-a Ustavni sud donijeti svoju odluku o zaključku DIP-a da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati kod kuće na izborima 5. srpnja, za razliku od birača koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a koji su također rizični.

Više ustavnih stručnjaka, političara i nevladinih organizacija upozorilo je da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u srijedu stajalište Ustavnog suda o DIP-ovoj zabrani glasovanja osobama zaraženim koronavirusom, ističući kako je jasno da je zabrana glasovanja svima kojima je temperatura viša od 37,2 stupnjeva nelegitimna.

Grbin se pozvao na članak 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, koji mu kao kandidatu na izborima daje pravo da se obrati Ustavnom sudu, ističući kako ta odredba tom sudu daje ovlast da poduzme radnje koje će spriječiti neustavna i nezakonita postupanja prilikom provođenja izbora kad to od njega, među ostalim, zatraže kandidati na izborima.

Upozorio je i na preporuke DIP-a koji Tehničkim uputama "Glasanje na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima" i sam kaže da "doista ne postoji niti jedan propis" koji bi zabranio glasovati zaraženim osobama, a to, dodaje, proizlazi i iz članaka 14. i 45. Ustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene