Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji za nedjelju

DIP objavio upute za izbore: Kako glasati iz samoizolacije i s kojom temperaturom ne smijete na biralište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DIP je objavio kako će izgledati izbori tijekom epidemije koronavirusa. Objasnili su kako se moraju ponašati članovi biračkog odbora, a što trebaju znati birači.

Državno izborno povjerenstvo objasnilo je danas kako će izgledati organizacija parlamentarnih izbora u nedjelju, s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2020. Parlamentarni izbori Rezultati izbora 2020. godine Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu''

Biračka mjesta morat će biti oprana i dezinficirana. Svi članovi državnog odbora morat će obvezno imati maske, a preporuka su i rukavice. Rukavice su obvezne kod onih članova odbora koji od birača traže osobne iskaznice. 

Na ulazu u biračko mjesto mora stajati dezinficijens koji svi moraju koristiti. To će se kontrolirati.

Glasačke kutije bit će na razmaku od metar i pol. Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a, naglasila je kako se i na ranijim izborima omogućavalo glasanje izvan mjesta stanovanja. 

"Sada uz osobe koje zbog bolesti ili invaliditeta, postoje i birači koji su u samoizolaciji. Poziv takvima je da biračkom odboru jave se najmanje tri dana prije izbora tako da se odbor može organizirati. Glasanje će se odviti pred vratima stana birača. Preporuka je da birači imaju maske. Članovi odbora moraju imati i maske, rukavice i dezinficijens", rekla je Fabijančić Križanić.

Oni koji ne mogu izaći ispred stana također mogu glasati. 

"Tada će član biračkog odbora imati i nazuvke na cipelama kad ulazi u stan", pojasnila je potpredsjednica DIP-a.

Kad se zatvore birališta

Prije istresanja listića, nakon zatvaranja birališta, sve radne površine morat će se dezinficirati. Listići se vade tek kad se površine osuše. Članovi odbora i tada moraju biti na na međusobnoj udaljenosti od metar i pol. Oni koji nadgledaju izbore moraju stajati na udaljenosti od dva metra. Maske su i tad obvezne. 

Mjerite temperaturu

Biračima se savjetuje da na dan izbora izmjere temperaturu, pa ako imaju više od 37,2 ili respiratorne simptome, moraju se javiti liječniku. Oni ne smiju na biralište. Izbornom mjestu ne smiju pristupiti osobe kojima je potvrđen koronavirus te osobe iz samoizolacije.  

Birači koji na izbore nose masku morat će je kratko skinuti, na udaljenosti od dva metra, radi identifikacije. Birači ulaze jedan po jedan, na udaljenosti od 1,5 metra. Ako se treba čekati, čeka se vani. 

Istovremeno u prostoriji smije biti toliko birača koliko je mjesta za glasanje, a potrebno je i što kraće zadržavanje. Preporuka je da birači sami ponesu svoju kemijsku olovku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene