Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

​Rezultati HDZ-ove Vlade u predsjedanju Europskim vijećem minorni su, a Hrvatska je na posljednjem mjestu u EU-u po iskoristivosti fondova, ustvrdio je u ponedjeljak SDP-ov Branko Grčić.


Premijer Andrej Plenković i ministri nastoje građane pod svaku cijenu uvjeriti ​​da su napravili dobar posao u Bruxellesu, to je pokušaj da se pokriju loši rezultati Vlade u predsjedanju Europskim vijećem, ustvrdio je Grčić na konferenciji za novinare.

Vezani članci Crobarometar Novi Crobarometar: Jesu li afere i inflacija potopile rejting HDZ-a i kakva je podrška radu predsjednika Milanovića? Andrej Plenković Plenković komentirao stanje s bankama u Europi i bi li uhitio Putina da dođe u Hrvatsku

"Novi program od deset milijardi eura, o kojem se priča, nije siguran u ovom trenutku, postoji nekoliko zemalja EU-a koje nisu spremne poduprijeti tu inicijativu. Ključni je problem - ako se to realizira, Hrvatska bi morala izdvajati dvostruko veću članarinu za EU u idućem razdoblju", kaže Grčić.

Na taj bi način Hrvatska svaku godinu u startu bila u minusu za 7,5 milijardi kuna, tvrdi Grčić te dodaje kako Hrvatska u ovom trenutku ima sigurnih 10,7 milijardi eura iz EU-ovih fondova.

Potrošeno manje od trećine sredstava

U posljednjih sedam godina potrošeno je tek 31 posto sredstava, što iznosi malo više od tri milijarde eura. Ostale su još tri godine za korištenje sredstava, a u te tri godine treba potrošiti inverzno sedam milijardi eura, ističe Grčić.

"To dovoljno govori o tome koliko su dvije HDZ-ove Vlade bile uspješne u povlačenju novca. Sada imaju sigurnih sedam milijardi eura koje ne znaju potrošiti, a slavodobitno najavljuju kako će dobiti još deset milijardi i neće ih znati potrošiti", kaže Grčić.

Manjak iskoristivosti novca Hrvatsku je stajao između jedan i jedan i pol posto više gospodarskog rasta u posljednjih pet godina, a da smo iskoristili taj novac, rasli bismo od četiri do četiri i pol posto i bili na razini zemalja srednje i istočne Europe, koj​e su nas davno prešl​e​.

Hrvatska je po iskoristivosti fondova posljednja u EU-u, pa "olake teze i vraćanje u povijest ministra Pavića i majstora iz HDZ- a ne drže vodu" dok za svoj neuspjeh pokušavaju okriviti SDP-ovu Vladu od prije pet godina, poručio je Grčić.

Najavio je kako će SDP svoj izborni gospodarski plan predstaviti u srijedu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju