Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nitko ne brani interes birača'

GONG: Kandidati s novcem će moći činiti što god hoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga GONG ustvrdila je danas da Državno izborno povjerenstvo nedovoljno educira građane o predstojećim lokalnim izborima, iako će se zbog prvog neposrednog glasovanja za gradonačelnike i načelnike općina ti izbori razlikovati od svih dosadašnjih.

Niti jedna državna institucija, pa tako ni DIP, ne brani interese birača, ističu u udruzi, koja će izbore u svibnju pratiti s najmanje promatrača u posljednjih nekoliko godina. Ipak, pojačano će nadzirati glasovanja u sredinama u kojima očekuju neizvjesne izborne rezultate. GONG po prvi puta pred izbore neće provoditi niti edukacijsku kampanju na televiziji i u tiskanim medijima jer za to nemaju dovoljno novca.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

Osnivanjem DIP-a kao profesionalnog tijela to je prestao biti naš posao, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica GONG-a Suzana Jašić. Dodala je da od donatora GONG nije niti mogao tražiti novce za poslove za koje je plaćena i koje bi trebala obaviti neka državna institucija. Edukacijom građana o izbornom procesu, kaže Jašić, izborna se povjerenstva bave u gotovo svim demokratskim zemljama, uključujući i susjednu Bosnu i Hercegovinu.

'Svibanjske izbore obilježit će marketinška i demokratska dimenzija'

Na 'nezaštićenost' birača upozorila je i GONG-ova suradnica, politička analitičarka Marijana Grbeša koja smatra da će interesi javnosti na lokalnim izborima biti ugroženi i zbog manjka regulatornih tijela, pa će kandidati s novcem, za razliku od onih drugih, 'moći raditi što hoće'.

'Svibanjske izbore obilježit će marketinška i demokratska dimenzija. No, upitna je ona demokratska u kojoj birač ima pravo na informiran izbor', kazala je Grbeša.

U povodu predstojećih izbora GONG je predstavio i dva vodiča o načinu kandidiranja na izravnim izborima te na izborima za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine. Vodiči su dostupni na internetskim stranicama te udruge www.gong.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene