Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga GONG ustvrdila je danas da Državno izborno povjerenstvo nedovoljno educira građane o predstojećim lokalnim izborima, iako će se zbog prvog neposrednog glasovanja za gradonačelnike i načelnike općina ti izbori razlikovati od svih dosadašnjih.


Niti jedna državna institucija, pa tako ni DIP, ne brani interese birača, ističu u udruzi, koja će izbore u svibnju pratiti s najmanje promatrača u posljednjih nekoliko godina. Ipak, pojačano će nadzirati glasovanja u sredinama u kojima očekuju neizvjesne izborne rezultate. GONG po prvi puta pred izbore neće provoditi niti edukacijsku kampanju na televiziji i u tiskanim medijima jer za to nemaju dovoljno novca.

Vezani članci Izbori u vrijeme korone, ilustracija DIP objavio pravila: Objasnili kako će se prikupljati potpisi birača koji su u samoizolaciji Kako se financiraju kampanje predsjedničkih kandidata? (Foto: Informer) - 2 Biste li pristali odvojiti mjesečni džeparac za svog kandidata na predsjedničkim izborima? Predsjednica je iz Amerike donijela jednu novost

Osnivanjem DIP-a kao profesionalnog tijela to je prestao biti naš posao, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica GONG-a Suzana Jašić. Dodala je da od donatora GONG nije niti mogao tražiti novce za poslove za koje je plaćena i koje bi trebala obaviti neka državna institucija. Edukacijom građana o izbornom procesu, kaže Jašić, izborna se povjerenstva bave u gotovo svim demokratskim zemljama, uključujući i susjednu Bosnu i Hercegovinu.

'Svibanjske izbore obilježit će marketinška i demokratska dimenzija'

Na 'nezaštićenost' birača upozorila je i GONG-ova suradnica, politička analitičarka Marijana Grbeša koja smatra da će interesi javnosti na lokalnim izborima biti ugroženi i zbog manjka regulatornih tijela, pa će kandidati s novcem, za razliku od onih drugih, 'moći raditi što hoće'.

'Svibanjske izbore obilježit će marketinška i demokratska dimenzija. No, upitna je ona demokratska u kojoj birač ima pravo na informiran izbor', kazala je Grbeša.

U povodu predstojećih izbora GONG je predstavio i dva vodiča o načinu kandidiranja na izravnim izborima te na izborima za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine. Vodiči su dostupni na internetskim stranicama te udruge www.gong.hr.