Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSP pozdravlja ulazak Hrvatske u NATO

Đapić razmišlja o povlačenju kandidature za gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Ante Đapić pozdravio je ulazak Hrvatske u NATO ocijenivši da je to bitnije od ulaska u Europsku uniju.

'Smatramo da je NATO u ovom trenutku mnogo važnija asocijacija nego EU, jer je NATO ne samo vojni već i politički i gospodarski savez u čiji ulazak je Hrvatska napravila krupan iskorak iz priče o zapadnom Balkanu', rekao je Đapić na konferenciji za novinare u Trogiru uoči sjednice Glavnog stana HSP-a.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

Đapić je istaknuo kako ulazak u NATO donosi Hrvatskoj prava i sigurnost, ali i brojne obveze i Hrvatska se u tim obvezama treba ponašati odgovorno. Dodao je da Hrvatska ne mora prednjačiti u pravovjernosti pripadnosti NATO-u, ali ne smije izbjegavati obveze.

U Državnom odvjetništvu i policijskim ladicama postoje brojne kaznene prijave koje su podnesene zbog partizanskih zločina, a koje iz političkih razloga nisu stavljene u postupak, tvrdi Đapić, pozvavši i Ministarstvo unutarnjih poslova i obavještajnu službu da se u Hrvatskoj po tom pitanju nešto uradi. Đapić je pozvao Državno odvjetništvo da se angažira na otkrivanju počinitelja partizanskih zločina na kraju Drugog svjetskog rata. 'U posljednje vrijeme otkriveno je nekoliko velikih jama - nalazišta pripadnika domobrana, hrvatske vojske NDH u kojima su na tisuće žrtava zločina što su ih počinili partizanski odredi, a za koje do sada nitko nije odgovarao', rekao je Đapić, naglasivši da za procesuiranje ratnih zločina nikada nije kasno, nego je to prirodna i zakonska obveza. Po Đapićevim riječima nije dovoljno smirivati javnost pokretanjem istrage protiv Sime Dubajića, jer 'znamo da u Hrvatskoj postoje zločinci koji su još živi, a koji su te zločine počinili'.

Đapić je potvrdio da osobno razmišlja odustati od kandidature za gradonačelnika Osjeka na lokalnim izborima u svibnju ove godine rekavši kako će se o tomu raspravljati i na današnjem zasjedanju Glavnog stana HSP-a u Trogiru, ali da će se konačna odluka donijeti u iduća dva dana na sastanku s Izvršnim odborom osječke podružnice HSP-a. Po Đapićevom tumačenju sve je veći pritisak stranačkih organizacija na terenu da on odustane od kandidature za osječkog gradonačelnika kako bi se kao stranački predsjednik mogao više angažirati u predizbornoj promidžbi diljem Hrvatske.

Đapić je najavio da će se na današnjoj sjednici Glavnog stana HSP-au Trogiru, iza zatvorenih vrata, raspravljati o stranačkim predizbornim aktivnostima i eventualnim koalicijama s drugim strankama. Pri tomu je kazao kako će u Splitu na lokalnim izborima HSP izaći zajedno sa Hrvatskom čistom strankom prava, ali najvjerojatnije bez koaliranja sa HDZ-om.

Dopredsjenik HSP Danijel Srb odbacio je medijska nagađanja da je HSP podržala rebalans proračuna za 2009. izglasovan prije dva dana u Hrvatskom saboru, rekavši da on kao zastupnik u Saboru namjerno nije bio u sabornici za vrijeme glasovanja pa tako nije ni podržao rebalans.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene