Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europska turneja

Nakon više od 100 godina, Sinjska alka održava se izvan Hrvatske: Zna se i pobjednik ovog neobičnog izdanja slavnog natjecanja

Aktualno Galerija Matea Ćorić Brunović, reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 6 Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 5 Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 4 Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sinjska alka u Beču i Badenu, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Alkarska karavana iz Sinja stigla je u 700 kilometara udaljeni austrijski grad Baden. Nakon više od 100 godina, Sinjska alka održava se izvan Hrvatske. Od jutra se tamo slavi uz pjesmu, ples, hranu i piće, ali ne i alkari - oni su od jutra u ozbiljnim pripremama.

Da je netko rekao Stipi Bogdanu kako će se za Alku spremati u hotelu. Ne bi mu vjerovao. Još kao dijete sanjao je da će trčati sinjsku alku. Ovo mu je prvi put, ali nije debitant u svom gradu već u austrijskom Badenu.

Iz Sinja su stigla 22 konja i cijela alkarska povorka.

Teren je drugačiji, ali ni u gostima Josipu Runji, namještaču alke ne drhti ruka.

"Ja mogu znati kad alkar pogodi da mi oči zavežete. Znam točno što je pogodio. 40 godina više znam po zvuku kad je u sridu kad je u 1", kaže.

Pročitajte i ovo Mario Šušnjara Ljepota tradicije Sinjski alkari počeli austrijsku turneju: "Jedva čekamo da prvi alkar u subotu pogodi u sridu"

Pročitajte i ovo Alkari idu u Beč Kakav spektakl! Sinjski alkari idu pred slavni europski dvorac: Gledat će ih 20.000 ljudi

Sinjani su doveli pjesmu, ples, stare zanate i svoje uštipke s tajnim sastojkom. Hrvati koji ovdje žive ne propuštaju zabilježiti svaki trenutak.

"Predivno kao da sam u Hrvatskoj", kaže Nikolina.

Sinjska alka u Badenu počela je u 18 sati, a posjetila je i reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

 "Utrka je završila i saznali smo tko je pobjednik. To je alkar Frano Talaj. On je jedini danas uspio pogoditi u sridu. Moramo napomenuti da ovo nije bila klasična sinjska alka", izvijestila je.

Što je bilo drugačije doznajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene