Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je izmijenio odluku o zabrani rada nedjeljom pa su neki trgovački lanci najavili da će u nedjelju otvoriti svoja vrata. No, ako to učine kršit će Zakon o radu.

Galerija Mladen Novosel Mladen Novosel Mladen Novosel +0 Mladen Novosel

Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a, objasnio je kako u Zakonu o radu jasno piše da radnik mora znati svoj raspored najmanje sedam dana unaprijed.

Vezani članci Testiranje u školama - 3 Počinje masovno testiranje djece: Doznajemo detalje o postupku te tko će kontrolirati izmišljaju li roditelji Vrtić, ilustracija Odgojitelji na izmaku snaga: "Žena iz epidemiološke službe ostala je u šoku"

"Kazne su rigorozne za kršenje tog članka Zakona o radu. Idu i do 100.000 kuna. Svaki radnik prema Zakonu o radu mora dobiti raspored najmanje sedam dana unaprijed. Ako netko ne želi poštivati Zakon o radu, onda to podliježe sankcijama.

Dakle, trgovački lanci se ne mogu otvoriti u nedjelju, jer ne možete radnicima u utorak reći da ipak rade u nedjelju", kazao je Novosel i dodao kako će Sindikat trgovine tražiti od Državnog inspektorata da kazni svakog onog tko će otvoriti svoja vrata u nedjelju i na taj način kršiti Zakon o radu. 

Objašnjava kako su smiješne tvrdnje nekih poslodavaca kako će oni postići dogovor, odnosno da će se dogovoriti s radnicima da ipak rade.

"Pa ne mogu vam radnici dati dozvolu da kršite Zakon o radu", objašnjava.

Pojavio se problem i sa subotom. U subotu je Dan državnosti i prema prijašnjoj odluci Stožera blagdani su neradni. Jučer u odluci Stožera ništa nije rečeno za blagdane, odnosno Stožer je samo ukinuo odluku o zabrani rada nedjeljom, no ne i zabranu rada blagdanom.

Novosel otkriva kako su tražili objašnjenje od Stožera što je s blagdanima i to objašnjenje, a možda i odluku, očekuju sutra. 

"Prema ovome kako je sada, barem kako piše u Zakonu, ali i po sadašnjoj odluci Stožera, trgovine će biti zatvorene i u subotu, zbog Dana državnosti, ali i u nedjelju", napominje. 

Evo kako to izgleda u praksi. Zasad su Pevex i Kaufland objavili da neće raditi ovu nedjelju.

"Iako je donesena odluka o otvaranju trgovina nedjeljom već ovog vikenda, trgovački lanac Kaufland odlučio je još ove nedjelje ostati zatvoren kako bi zaposlenicima dao priliku da se priviknu na novu situaciju. Od 7. lipnja nadalje ponovno otvaramo naša vrata nedjeljom", naveo je Kaufland u priopćenju.

Pevex je također objavio kako njegovi dućani neće raditi ovaj vikend.

"Iako je Stožer civilne zaštite ukinuo mjeru neradne nedjelje Uprava Pevexa je odlučila da njezini trgovački centri neće raditi niti idućeg dana 31. svibnja 2020. godine (u nedjelju). Na taj je način predstojeći vikend u potpunosti slobodan za naše djelatnike", naveli su u priopćenju.

Lidl je pak na svojoj službenoj internet stranici objavio kako sukladno odluci Stožera vrata svojih trgovina ponovno otvara u nedjelju, dok blagdanima i praznicima kao i do sada neće raditi.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju