Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjat će preporuke

Cijeli svijet u čudu: Jedna su od tri najpogođenije zemlje, a nitko ne želi nositi masku?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo gdje da u Velikoj Britaniji uđete, u podzemnu željeznicu, vlakove ili netom otvorene pubove, primjetiti ćete da rijetko tko, zapravo nitko ne nosi masku.

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo trenutačno jedna od od tri najpogođenije zemlje pandemijom koronavirusa, te u SAD i Brazil broji među najvišim stopama smrtnosti zbog COVID-19, tamošnji stanovnici grčevito se opiru nošenju zaštitnih maski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON RASTA BROJKI Teško pogođeni pandemijom: U ovoj zemlji nošenje zaštitnih maski postalo obvezno i na otvorenom Slika nije dostupna Maskirani biznis U zaštitnim maskama neki su vidjeli priliku za posao koji im sada cvjeta: Najveći su hit dizajnerske, ali i one sa svecima i šahovnicom

Istovremeno je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila sa postoje čvrsti dokazi da se koronavirus širi zrakom, a znanstvenici pokušavaju Britance potaknuti da se zaštite maskama.

Šef britanske Nacionalne akademije znanosti Veni Ramakrishnan još je u utorak ocijenio kako Ujedinjeno Kraljevstvo uvelike zaostaje u nošenju maski u usporedbi s velikim brojem zemalja, zaključivši pritom kako je nenošenje zaštitne maske neprihvatljivo ponašanje koje biti trebalo biti u rangu vožnje pod utjecajem alkohola.

„Sve je već broj dokaza koji potvrđuju da nošenjem maske štitite ljude iz okoline, a možete pomoći i sebi“, rekao je Ramakrishnan.

Čak je i britanski premijer Boris Johnson, sam zaražen koronavirusom zbog kojeg je bio i hospitaliziran na intenzivnoj njezi, s maskom na licu viđen tek proteklog tjedna.

Dakle, zašto se Britanci toliko odupiru nošenju maske? U Ujedinjenom Kraljevstvu broj umrlih od koronavirusa počeo je rasti u travnju, nakon čega je 28. travnja zamjenica savjetnika za znanost u Downing Streetu objavila kako je vladino savjetodavno tijelo SAGE zaključilo da su dokazi o maloj učinkovitosti maski zapravo vrlo slabi. Istovremeno, ta se zemlja borila s mogućom nestašicom zaštitne opreme strahujući da će omogućavanje dostupnosti maski za građanstvo uzrokovati nestašicu u zdravstvenom sustavu.

Na Otoku je nošenje maski zasad obavezno samo u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama, no državni tajnik za zdravstvo Matt Hancock u utorak je najavio kako će se revidirati upute za građane i preporučiti da se maske nose u trgovačkim centrima i trgovinama maloprodaje, piše CNN.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene