Kinodvorane, ilustracija
Kinodvorane, ilustracija Foto: Getty Images

Sjećate li se kad ste posljednji put bili u kinu? Miris kokica i prigovaranje zbog predugih najava i reklama mnogima su već isparili iz sjećanja, a čini se kako američke blockbustere i nezavisne art-filmove u mraku kinodvorana nećemo gledati tako skoro.


Multipleksi diljem Hrvatske zatvoreni su već gotovo četiri mjeseca i za njih lockdown za njih još uvijek traje. Iako iz Nacionalnog stožera poručuju kako je njihov rad dopušten uz pridržavanje epidemioloških mjera, svoja vrata još neće otvoriti jer u njima trenutačno nemaju što ni prikazivati.

Vezani članci Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković i Viktorija Bednjanec Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković otkrila što se zna o ruskom cjepivu: "Kad dođem na red cijepit ću se bilo kojim cjepivom" Koronavirus, Hrvatska - 4 U Hrvatskoj 747 novozaraženih: Veliki porast broja novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Isti problem muči i kina diljem svijeta. Zbog pandemije koronavirusa produkcije novih filmova su zaustavljene, a premijere onih već snimljenih neprestano se odgađaju.

Otkazani veliki festivali

Otkazani su i najznačajniji svjetski filmski festivali, a ni hrvatska publika ove godine neće moći uživati u filmovima u Puli i Motovonu.

Iz Blitz Cinestara, najvećeg hrvatskog lanca multipleksa, poručuju kako ćemo u novim filmskim poslasticama moći uživati tek kad započne redovna distribucija novih naslova.

"To se neće dogoditi dok većina zemalja u svijetu, a osobito Sjedinjene Američke Države kao zemlja iz koje dolazi najveći dio filmskog sadržaja, ne ukinu ograničenja nad kinoprikazivačima uvedena zbog pandemije“, kažu u Cinestaru.

Vrijeme do ponovnog otvaranja kina u Cinestaru koriste za planiranje i provođenje mjera zaštite zaposlenika i posjetitelja te navode kako će se planirane mjere nadopuniti i uskladiti s preporukama HZJZ-a za kinoprikazivačku djelatnost, kada one budu donesene.

Kako bi opstali za vrijeme pandemije, filmski distributeri Blitz i Continental film koristili su mjere države za pomoć gospodarstvu, no unatoč njima bili su primorani i na racionalizaciju troškova poslovanja.

U Continental filmu očekuju kako bi se multipleksi koji se nalaze unutar trgovačkih centara mogli otvoriti već u kolovozu.

"Određeni broj tzv. single screen kina u Hrvatskoj otvoren je u sklopu popuštanja mjera tijekom mjeseca svibnja. Izuzeta su ostala multipleks kina (CineStar, Cineplexx) smještena u sklopu trgovačkih centara koja su i dalje zatvorena. Ako mjere Stožera ne propišu drugačije, može se očekivati da se i ta kina otvore tijekom kolovoza. To bi prema trenutačnom planu holivudskih studija koincidiralo s dolaskom prvih većih filmskih naslova na velika kinoplatna.

Jednom kada se američko tržište otvori, a ako epidemiološka situacija to bude dopuštala u Hrvatskoj, očekujemo da će biti dovoljno filmova za prikazivanje u kinima iako će u početku ponuda naslova biti donekle reducirana dok se situacija barem u nekoj mjeri ne stabilizira i publika ponovno ne krene uživati u filmskim poslasticama na velikim platnima", kažu u Continental filmu.

Oporavak relativno brz?

Kad se kinodvorane ponovno otvore, prikazivači i distributeri poručuju kako bi oporavak trebao biti relativno brz, no do kraja godine filmsku industriju čeka teško razdoblje dok se ljubitelji filmova i industrija ne priviknu na "novo normalno".

Do tada, u kokicama i filmovima pod zvijezdama možemo uživati u nekim festivalima na otvorenom poput Fantastic Zagreb Film Festivala koji su se unatoč brojnim preprekama ipak uspjeli održati.