Božo Galić
Božo Galić Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Uz mjere Vlade za pomoć gospodarstvu, Vukovarsko-srijemska županija posegnula je za dodatnim mjerama.


Vukovarsko-srijemska županija smanjuje plaće, ukida naknade za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća, a djelatnici su se odrekli uskrsnica i regresa.

Vezani članci Sebastian Kurz Austrija ide u lockdown: Neće biti društvenih događanja, zatvaraju se kafići, uvodi policijski sat. Čeka li isto i Britaniju? Očekuje se obraćanje premijera Johnsona Koronavirus, ilustracija - 2 Najgori dan u Hrvatskoj: 115 novozaraženih u Zagorju, virus je ušao u pet domova za starije

Djelatnicima Županije i djelatnicima poduzeća i ustanova u vlasništvu Županije smanjuje se plaća za 10 posto, a dužnosnicima odnosno županu i zamjenicima župana, te direktorima/ravnateljima županijskih poduzeća smanjuje se plaća za 15 posto, počevši od mjeseca travnja. Ukupan iznos ušteđenih sredstava je ‪325.420‬,00 kuna na mjesečnoj razini, priopćili su iz županije.

Isto tako, donesena je i Odluka o privremenom ukidanju naknada za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u društvima i ustanovama kojima je osnivač Vukovarsko- srijemska županija, što čini ukupno 53.322,70 kuna ušteđenih sredstava mjesečno.

Također, djelatnici Vukovarsko-srijemske županije i županijske ustanove odrekli su se ove godine uskrsnice i uskrsnih paketa te regresa, a sredstva iznosu od ‪882.500‬,00 kuna preusmjerena su za otkup poljoprivrednih proizvoda naših OPG-ova, a preko Crvenog križa dostavlja se stanovnicima kojima je pomoć zaista potrebna.

Isto tako sredstva će biti usmjerena i za poticanje pozitivnog poduzetničkog okruženja, koji je važan čimbenik razvoja gospodarstva svake županije, te je nužno kontinuirano ulaganje u njegov razvoj, a posebno sada u vrijeme korona krize.

Malo i srednje poduzetništvo jedan je od glavnih pokretača gospodarskog razvitka i generator novih radnih mjesta stoga i Vukovarsko-srijemska županija planira, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, poticati investicije i razvoj gospodarstva na području naše županije.

Prije svega u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrt Županija će davati suglasnost na moratorije kredita koji se provode u okvir postojećih programa kreditiranja poduzetnika. Sukladno raspoloživim financijskim sredstvima nastojat će poticati investicije i unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzeća te poticati nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla u proizvodnom, prerađivačkom sektoru.