Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA SVE JE KRIVA KORONA

Vladine nove mjere: Svadbe do 30 ljudi, maske obvezne u svim zatvorenim prostorima, nove odluke i o izvođenju nastave?

Vlada odlazi na more - 5
Vlada odlazi na more - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Vlada odlazi na more - 5 Galerija 1/1 >>
Čini se da se za buduće odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite u borbi protiv širenja koronavirusa čeka odluka Ustavnog suda koja bi trebala odgovoriti jesu li izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bile ustavne.

Neki tvrde da su te izmjene omogućile stožeru da donosi mjere koje zadiru u ustavna prava. Upravo zato svaka mjera koju donosi stožer neprestano se preispituje u javnosti. Čini se da se tome želi stati na kraj upravo odlukom Ustavnog suda, bez obzira na to kakva bude, tim više što nas očekuje težak život s koronom, a koliko ćemo je uspjeti obuzdati, ovisit će o mjerama koje će se morati provoditi, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Davor Majetić očekuju i nove poteze HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi Andrej Plenković na sjednici Vlade borba protiv koronakrize Što s isteklim osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama? Vlada usvojila paket mjera za pomoć gospodarstvu

Upravo zato čeka se pravorijek koji će omogućiti da onaj koji bude odlučivao nema na leđima upitnik za svaku odluku.

Bude li Ustavni sud potvrdio legitimitet stožera, uskoro će uslijediti mjere kojima će se nastojati smanjiti širenje virusa. Među ostalim, predviđa se obvezno testiranje svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto. Ta mjera postala bi obvezna za sve.

Maske na poslu

Sigurno je da će se u svim zatvorenim prostorima morati nositi maska, uključujući i radno mjesto ako se radi o prostorima otvorenog tipa (nema kancelarija).

Ograničit će se i broj osoba na svadbama, vjerojatno u početku na tridesetak, ali ako se pokaže da je ta vrsta okupljanja i dalje izvor zaraze, dogodit će se u da će u "svadbenoj povorci" biti samo mladenci i uža obitelj.

Morat će se ograničiti i okupljanja na javnom mjestu, što znači da oni koji žele organizirati neko događanje s većim brojem ljudi, to mogu samo ako se proširi područje događanja.

Primjerice, zagrebački advent morat će "okupirati" više gradskog prostora ako bude želio dobiti dozvolu.

Nova školska godina također će se detaljno organizirati. Čini se da postoji suglasje gotovo svih zemalja EU-a da djeca do deset godina trebaju ići na nastavu u škole, a ona starija mogu je pratiti online. Odluke o organizaciji nastave za predstojeću školsku godinu ovisit će i o kapacitetima škole, odnosno tamo gdje se nastava inače odvija samo u jednoj smjeni moguće je da se uvede i druga kako bi u isto vrijeme i u školi i u razredu bilo što manje učenika.

Što je s nastavom? 

Odluke o nastavi u školama za mlađe dobne skupine učenika temelje se i na nekim novim, upravo objavljenim studijama, prema kojima djeca mlađa od 10 godina nemaju sposobnost prenošenja koronavirusa kao odrasli, dakle manje su opasna za ukućane.

No kod onih starijih sposobnost prenošenja virusa identična je kao u odrasle populacije. "Rizik za infekciju i njezino prenošenje raste s dobi", rekao je dr. Alasdair Munro s odjela za zarazne bolesti iz Sveučilišne bolnice Southamptonu. Upravo to je razlog zbog kojeg većina stručnjaka smatra da bi nastava za stariju djecu trebala biti online jer brže šire infekciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene