Premijer Plenković najavio je kako će Vlada donijeti paket mjera za pomoć u suzbijanju koronavirusa.


Održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića i ministara s članovima nacionalnog stožera civilne zaštite. Premijer je kazao kako ga je ministar Beroš izvijestio o razvoju događaja te kazao: "Trenutno smo na 49 zaraženih".

Vezani članci Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Tri majmuna Vlasnik kafića odgovorio Plenkoviću: "E, pa ne volim vas, tlak mi je na milijardu! Neka se spusti na zemlju, nisam ja njegov podanik" Andrej Plenković Kavu za van možemo dobiti i u kafiću! Plenković objavio što se još otvara od ponedjeljka: ''Signal popuštanja, ali uz veliku dozu opreza''

KB Dubrava bit će primarni intenzivističko-respiratorni centar, da se rastereti Klinika "Fran Mihaljević". Mjere potpore gospodarstvu bit će na Vladi usvojene u utorak. Tijekom popodneva bit će obavljene konzultacije s predstavnicima parlamentarnim klubovima, da se ostvari zakonska procedura.

"Sutra je još jedan radni dan da svi resori dogovore i daju mišljenja za oko 13 zakonskih prijedloga u ovome trenutku iz područja pet ministarstava - Ministarstva financija, rada i mirovinskog sustava, turizma, gospodarstva te poljoprivrede. Tu bismo išli s mjerama potpore gospodarstvu da sve bude zakonito i pravovremeno", kazao je Plenković.

Dodao je da je na sastanku u Banskim dvorima bio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kako bi se zakonski prijedlozi, nakon usvajanja na Vladi, mogli predstaviti Hrvatskom saboru sukladno hitnoj zakonskoj proceduri.

Na pitanje o zaraženim djelatnicima ministar Beroš kazao je kako to nije neočekivano te da se oni pripremaju za to već dva mjeseca. Kazao je i da su se oni zarazili izvan bolnice, a riječ je o kontaktima bolesnika koji su došli u Hrvatsku iz inozemstva. "Neprijatelj je sad mali i nevidljiv, ali idemo u borbu s time", kazao je Beroš. Naveo je da su strože mjere spremne, ali one će biti aktivirane kad epidemiolozi to potvrde.

Ministar Marić kazao je kako je jučer ukupno povećanje prometa u trgovinama  odnosu na isti dan prošle godine bilo 41 posto.

U subotu je Plenković najavio da će se već idućega tjedna na Vladi ići u izmjenu niza zakona kako bi se društvo, prvenstveno gospodarstvo, što lakše borilo s posljedicama epidemije koronavirusa.

"Pristupili smo ovome jako ozbiljno u dijalogu sa svim sektorima u gospodarstvu. Idući tjedan ćemo ići na Vladu s paketom mjera koji će biti cjelovit i dio mjera zahtijeva neke zakonske promjene koje će biti upućene u hitnu proceduru u Sabor", kazao je premijer.