Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi zbog delta soja

Susjedi podijeljeni: Dilemu izazvao prijedlog o kombiniranom cijepljenju Pfizerovim i Astrazenecinim cjepivom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je do sada samo trećina odrasle populacije cijepljena objema dozama protiv COVID-a, malo u odnosu na ciljeve vlade i širenje delta varijante za koju po procjenama treba do jeseni osigurati 80-postotnu procijepljenost, pa se razmišlja o kombiniranom cijepljenju Pfizerovim i Astrazenecinim cjepivom.

Zaraznija varijanta delta novog koronavirusa je u našoj blizini i važno se cijepiti, kazale su u vezi s tim problemom novinarima u utorak vodeće infektologinje Bojana Beović i Tatjana Lejko Zupanc, dodavši da se ne radi o zastrašivanju javnosti. Taj je soj već prisutan u Sloveniji, pa pred tim "ne treba zatvarati oči", rekle su.

Komentirajući nova istraživanja po kojima je moguće poboljšati imunološki odgovor kod cijepljenih ako se kombinira mNRA cjepivo poput Pfizera, s vektorskim cjepivom, poput onog AstraZenece, Beović je kazala da je o tome još premalo podataka, te da do promjena uputu nije došlo niti kod Europske agencije za lijekove (EMA), pa se i u Sloveniji nastavlja cijepiti kao do sada, istim vrstama cjepiva u dvije doze, osim u izuzetnim slučajevima.

Ne da je moguće, nego je i dobro?

Pri tome je Beović dodala da se kombiniranim cijepljenjem, osobito kombiniranjem mRNA cjepiva s AstraZenecom obično povećava i vjerojatnost pojave neželjenih učinaka nakon cijepljenja.

No, Borut Štrukelj, profesor farmacije i član vladinog stručnog tima za koronu kazao je za Slovenski radio da znanstvena istraživanja pokazuju da je kombiniranje vektorskih i mRNA cjepiva ne samo moguće, nego da stvara bolje učinke kod stvaranja protutijela.

Pročitajte i ovo Popuštanje mjera, covid putovnice - 4 COVID POTVRDE Slijedi veliko popuštanje mjera, ali javlja se i niz nejasnoća: "Kolege me zovu svakih par minuta s pitanjima na koja nemamo odgovore"

Po njegovim bi riječima i u Sloveniji uskoro mogla biti odobrena i takva kombinirana cijepljenja AstraZenecom i Pfizerom.

"To je ovisno od zaključaka stručnog tima vlade za COVID-19, a s obzirom na je procijepljenih kod nas premalo, bili bismo skloni savjetovati i takve kombinacije cjepiva, kazao je Štrukelj.

S druge strane, po njegovim bi riječima problem mogao biti ako bi se nakon takvih cijepljenja pojavile neželjene posljedice, osobito ako bi do njih došlo kroz dvije do tri godine jer u tom slučaju ne bi mogli sa sigurnošću reći da li ih je uzrokovalo mNRA ili vektorsko cjepivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene