Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogoršavanje situacije

Stanje kod susjeda sve lošije: Strahuju od ulaska u narančastu zonu, a sve im je bliža i crvena

Koronavirus - ilustracija - 5
Koronavirus - ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 138 novih zaraza koronavirusom, gotovo kao prethodni dan, no epidemiolozi govore da se epidemiološka situacija pogoršava te da će idući tjedan ući u "narančastu" fazu uz porast zaraza i hospitalizacija.

S provedenih 1610 PCR testova potvrđeno je 138 zaraza, a 8,6 posto je pozitivnih nalaza, objavilo je ministarstvo zdravstva. Dan ranije bilo je 139 zaraza, uz udio pozitivnih od 8,7 posto.

U zemlji je trenutno 1293 aktivnih zaraza, sedmodnevni prosjek zaraženih za proteklo razdoblje iznosi 112, a 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika i daljeraste i iznosi 61,3, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutačno 28 covid pacijenata, od čega osam na intenzivnoj njezi. Broj hospitalizacija u zadnje je vrijeme stabilan, no to bi se moglo promijeniti idućeg tjedna, kad se očekuje i veći broj oboljelih koji će trebati hospitalizaciju, izjavila je infektologinja Bojana Beović.

Voditeljica vladina stručnog tima za COVID-19 Mateja Logar izjavila je za medije da su u Infekcijskoj klinici u Ljubljani do sada ukupno zabilježena samo tri slučaja oboljelih koji su primljeni na liječenje od koronavirusa, a da su prije toga dobili potrebne doze cjepiva.

No, radilo se o osobama s komorbiditetima ili oslabljenim imunosnim sistemom, zbog čega je reakcija na cjepivo bila slabija, ali su unatoč tome imali mnogo blaži tijek bolesti nego da nisu bili cijepljeni, rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajuće brojke Loše stanje kod susjeda: Imaju najveći broj potvrđenih dnevnih zaraza u skoro dva mjeseca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strah zbog delta-varijante U Sloveniji raste broj zaraženih: Tema dana je izjava epidemiologa koja je izazvala velike nedoumice

Mediji prenose projekcije stručnjaka prema kojima bi Slovenija iz sadašnje "zelene" faze, u kojoj se nalazi prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), u narančastu fazu mogla ući već idući tjedan, a početkom rujna i u riskantniju "crvenu", ako se nastave sadašnji trendovi i ako se puna procijepljenost stanovništva koja je trenutno na 38,9 posto bitno ne poveća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene