Obavijesti Video Pretražite Navigacija
delta varijanta

U Sloveniji danas 139 novozaraženih: Pada interes za cijepljenje, a vladajući strahuju od još opasnijeg vala na jesen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 139 novih zaraza koronavirusom, manje nego prethodni dan kad se zabilježena ovog ljeta rekordna 191 zaraza u jednom danu, no vladu zabrinjava premali interes za cijepljenje s obzirom na najave opsežnijeg epidemiološkog vala na jesen.

Sa 1587 PCR testova potvrđeno je 139 infekcija ili 8,7 posto među testiranima, što je ipak znatno više u odnosu na stanje od prije sedam dana kad ih je bilo 85, uz 5,4 posto pozitivnih nalaza među testiranima.

U bolnicama je trenutno 30 COVID pacijenata, od čega 8 na intenzivnim odjelima. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu trenutno iznosi 108, 14-dnevna incidencija povećana je za 2,4 posto i iznosi 58, dok novih smrtnih ishoda među oboljelima nije bilo, pa broj umrlih od početka epidemije ostaje 4429, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Cijepljenog stanovništva koje je zaštićeno punim dozama cjepiva je 38,7 posto, daleko manje od cilja vlade da se do kraja ljeta cijepi 70 posto populacije i 90 posto onih starijih od 50 godina, postavljenog nakon upozorenja vladinih epidemiologa da bi mogao uslijediti daleko opasniji novi val zbog delta varijante koji bi prepunio bolnice pacijentima i rezultirao novim restrikcijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzeli im više od 400 tisuća kuna Privedeni SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika i njegov otac: Tražili od zaposlenika da im vraćaju novac od Vladinih potpora

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Danas 271 novi slučaj zaraze: Blagi porast broja novozaraženih u županiji koja je dosad imala povoljnu epidemiološku situaciju

"Sasvim je jasno da postavljenu poželjnu procijepljenost nećemo postići do jeseni", piše u srijedu u kritičkom komentaru na račun vlade ljubljansko "Delo", koje smatra da vlaidna strategija apeliranja na stanovništvo da se cijepi ne daje rezultata.

Ljetni dopusti i najava da će se ukinuti besplatna testiranja na koronavirus jedno su vrijeme povećavali broj onih koji dolaze na mjesta za cijepljenje, ali se to sada usporilo i vlade bi prije jeseni trebala razotkriti strategiju kako se treba ponašati u novom jesenskom valu, navodi vodeći slovenski dnevni list.

"Tako bi ljudi znali što ih na jesen čeka i možda bili spremniji donijeti konačnu odluku hoće li se cijepiti", navodi "Delo".

Da je cjepiva sasvim dovoljno, a interesenata za cijepljenje premalo za postizanje poželjne ciljne procijepljenosti govori i odluka slovenske vlade koja je u srijedu objavila da će donirati 150.000 doza cjepiva AstraZenece Zelenrtskim otocima, i to nakon što je iz istih humanitarnih razloga već donirala 48.000 doza istog cjepiva Bosni i Hercegovini, te 250.000 doza Egiptu.

Očito je da se radi o cjepivu koje je najmanje poželjno, pa ga dosta ostaje, makar je Slovenija početkom lipnja 300.000 doza AstraZenece dobila "na posudbu" od susjedne Mađarske, u vrijeme kad se nagađalo da će tog cjepiva biti premalo za one koji čekaju drugu dozu, prenose slovenski mediji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene