Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koronavirus izvan kontrole u EU

Prestrašne brojke: U Francuskoj rekordnih 20.000 novozaraženih u jednom danu, alarm u Portugalu i Nizozemskoj, a dramatično je i u Italiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj zaraženih koronavirusom u Francuskoj u zadnja 24 sata skočio je u petak za preko 20.000, prvi puta od početka epidemije, pokazali su podaci ministarstva zdravstva.

Ministarstvo je objavilo da je zabilježilo 20.330 novozaraženih, a ukupno od početka epidemije njih 691.977.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna ''Ovo izgleda kao film bez kraja'' Omikron prijeti ''mega valom'' novozaraženih: Ubrzano se donose nove mjere

U protekla dva dana u Francuskoj je preko 18.000 novozaraženih koronavirusom.

Broj umrlih povećao se za 109 na 32.630, najviše ovog tjedna, ali ispod brojeva od 150 preminulih koji su bilježeni ranije ovog mjeseca.

Alarm u Portugalu i Nizozemskoj zbog velikog povećanja broja slučajeva

Portugal i Nizozemska bilježe u petak rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, a portugalski predsjednik pozvao je građane da "dobro razmisle" o velikim obiteljskim okupljanjima za Božić.

Portugal je u petak prijavio najveći broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu u zadnjih šest mjeseci, od kojih su se dvije trećine zarazile na obiteljskim skupovima.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da je ta zemlje od 10 milijuna stanovnika imala u 24 sata 1394 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše od 10. travnja kada ih je bilo 1.516.

Tako Portugal ima ukupno 83.928 potvrđenih slučajeva i 936 hospitaliziranih osoba, među kojima je 125 na intenzivnoj skrbi. Uz 12 umrlih u petak, pandemija je dosad pokosila 2062 ljudi.

"Obiteljska druženja poput vjenčanja i krštenja odgovorna su za 67 posto slučajeva zaraze prijavljenih u Portugalu ovih dana", rekla je pred novinarima ravnateljica zavoda za javno zdravstvo Graca Freitas.

U takvim okolnostima portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je da treba "dobro razmisliti o Božiću u obitelji", pozivajući sugrađane da u toj prigodi ne organiziraju veća okupljanja.

Portugalska vlada je u četvrtak rekla da će idućeg tjedna razmisliti o tome jesu li potrebne nove mjere kako bi se zaustavilo ponovno širenje epidemije.

Nizozemska je prijavila gotovo 6000 novozaraženih u jednom danu, objavio je u petak Državni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM).

U proteklih sedam dana prijavljeno je oko 34.000 novozaraženih, uz nagli porast broja pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje i intenzivna njega.

Premijer Mark Rutte veoma je zabrinut zbog tih brojeva: "Među trima najteže pogođenim zemljama u Europi smo, gori smo i od Amerike". Ne iznoseći konkretan plan, rekao je da ne isključuje drastične mjere ako se stanje ne popravi u iduća 72 sata.

Rotterdam, Den Haag, Utrecht i Amsterdam imaju posebno visoku stopu širenja zaraze, pokazuju izvješća.

Od izbijanja krize u ožujku u Nizozemskoj je od koronavirusa umrlo 6500 ljudi.

WHO poziva vlade na odlučne akcije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak europske vlade da poduzmu odlučne akcije kako bi se smanjio prijenos koronavirusa, primjerice da zabrane veća okupljanja.

Europa je u četvrtak prvi puta imala preko 100.000 novozaraženih. "Nema novih odgovora, znamo šta trebamo raditi", rekao je na brifingu u Ženevi direktor WHO-ovog programa za izvanredna stanja Mike Ryan. Ključna je socijalna distanca, nošenje maski i dobro prozračivanje, dodao je.

"Zaista je tužno vidjeti da su mnoge zemlje u Europi suočene s rapidnim rastom broja zaraženih, a vlade moraju poduzeti odlučne akcije kako bi pokušale zaustaviti prijenos".

Moramo biti iznimno oprezni s većim okupljanjima, ističe Ryan i ponavlja da je nužno zaštititi stariju populaciju i osjetljive skupine.

WHO je u petak zabilježio najveći dnevni porast slučajeva koronavirusa globalno, 350.766 u 24 sata.

Više od 36,58 milijuna slučajeva zabilježeno je od početka pandemije širom svijeta, a više od milijun ljudi je umrlo.

U Italiji više od 5.300 zaraženih u danu, najviše od kraja ožujka

Italija je zabilježila veliki porast broja zaraženih koronavirusom u petak, s nova 5.372 slučaja, najviše od kraja ožujka.

U četvrtak je bilo 4.458 zaraženih, a s današnjim brojem Italija se približava rekordu od 6.557 zaraženih 21. ožujka.

Ukupno je u toj zemlji zaraženo 343.700 ljudi. Umrlo je još 28 ljudi, ukupno 36.111, pokazuju podaci talijanske civilne zaštite.

Sve do prošlog tjedna se činilo da Italija bolje od drugih europskih zemalja kontrolira širenje koronavirusa i potencijalni drugi val zaraze.

Do 1. listopada broj dnevnih zaraza bio je ispod 2.000.

Vlada je u srijedu objavila nove mjere, uvela je obvezno nošenje maski na otvorenom i produljila izvanredno stanje u zemlji do 31. siječnja.

Dodatna ograničenja moguća su na lokalnoj razini "gdje bude potrebno", ali neće biti novog nacionalnog 'lockdowna', rekla je zamjenica ministra zdravstva Sandra Zampa za portal Affaritaliani.it.

Talijanski zdravstveni sustav je sada puno manje opterećen nego u ožujku kada se Italija borila s nestašicom bolničkih kreveta, respiratora i maski.

Na intenzivnoj njezi je 387 ljudi, a krajem ožujka i početkom travnja bilo ih je više od 4.000.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene